POLÍTICA
BARCELONA - 6 gener 2017 2.00 h

Puigdemont i Colau reiteren que no seran presidenciables

 El president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona coincideixen que no es presentaran a les eleccions catalanes

 El cap de govern diu que el referèndum serà efectiu si la majoria hi participa

Ò. PALAU / A. MAS - BARCELONA

Carles Puigdemont i Ada Colau no rivalitzaran com a candidats en les properes eleccions catalanes, que s'haurien de celebrar com a molt tard el març del 2018 i que seran constituents del nou estat si el sí s'imposa en el referèndum previst per al setembre, perquè ni l'un ni l'altre tenen intenció de presentar-s'hi. Tots dos ja ho havien assenyalat, però, per si hi havia cap dubte, ahir ho van reiterar a duo en un programa especial que van obrir a Ràdio Barcelona amb motiu del 50è aniversari de la campanya Cap nen sense joguina, en què van parlar distesament sobre el seu futur polític i el del país, amb la votació d'autodeterminació anunciada com a principal tema de conversa. “D'aquí a un any no seré president de la Generalitat, no tinc cap vocació de ser candidat”, va afirmar Puigdemont, que recordava que els divuit mesos que es van donar s'acaben a l'estiu, i com a molt n'hi haurà un parell “d'allargada tècnica” per a la convocatòria. Unes paraules que de seguida van trobar rèplica en l'alcaldessa, quan li van preguntar si ella es veia encapçalant la candidatura de la nova força política d'esquerres que s'està gestant. “Seré tan rotunda com l'actual president. Rotundament, no em penso presentar a unes altres eleccions”, cloïa, abans d'assegurar, això sí, que sí que es veu repetint com a candidata a les municipals, si així ho ratifica l'assemblea ciutadana.

En declaracions posteriors a El Punt Avui, Puigdemont detallava per què no té cap voluntat de perpetuar-se: “No és l'encàrrec que vaig rebre, no és allò a què m'he compromès i crec que no és necessari”, justificava. El president, que, tot i que ho havia dit des del primer dia, en els últims mesos ha rebut pressions del PDeCAT perquè encapçali la seva llista en absència d'un altre referent clar, referma que s'involucrarà políticament en el procés constituent que s'obri, però que en tot cas no ho farà “ni com a president ni com a candidat a la Generalitat”. “Se m'acaba la feina i vull que se m'acabi amb aquest encàrrec”, reblava, en al·lusió al referèndum i l'eventual formació del nou estat.

Això sí, se li acaba a ell, però creu que també a tota una generació de polítics que han de saber renovar-se i donar pas a una etapa, ja sigui com a país independent o no, que intueix del tot nova. “Hem de donar l'oportunitat a les diverses opcions polítiques de proposar lideratges per a aquest país”, assegurava. I recordava que Catalunya ha estat sempre capaç de generar els lideratges “adequats per als temps que convenen”. “I el temps que convindrà després del referèndum no té res a veure amb el temps que a mi em toca ser president”, concloïa. El que sí que deixava clar el president de la Generalitat a la ràdio és que no preveu cap opció que impliqui haver de convocar eleccions anticipades abans del referèndum.

Obert a pactar majories

Puigdemont i Colau es trobaven per primer cop després de la cimera del Pacte Nacional pel Referèndum, en què van acordar d'entrada anar a totes per demanar-lo pactat al govern de l'Estat. Colau, en tot cas, ahir reclamava al govern que “expliqui i detalli millor” les garanties que donarà al procés i a la votació en si, sobretot pel que fa al paper dels funcionaris i les condicions de seguretat jurídica, però també sobre l'eventual reconeixement que pugui tenir tant a la resta de l'Estat com a l'exterior.

Els comuns, en tot cas, han insistit que hi donaran suport si el veuen “efectiu”, i ahir el president aclaria quin significat dona a aquesta paraula: que hi participi la majoria. “Serà efectiu si la gent se'l fa seu, si la majoria de la població diu que l'instrument és vàlid i hi participa”, reflexionava. Si això passa i la majoria “hi dona credibilitat”, no té cap dubte que el referèndum “tindrà efectes”. Puigdemont assenyalava que n'hi ha d'haver prou amb el percentatge del 50%+1 perquè el sí guanyi el referèndum, tot i que es mostrava obert a negociar un llistó més alt si l'Estat s'avé a fer-lo pactat.

No tinc cap voluntat de perpetuar-me [...]. No estaré en el procés constituent com a president de la Generalitat
Si la immensa majoria hi participa i hi dona credibilitat, el referèndum tindrà efectes
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Que tothom s'hi senti cridat és essencial, i això és complex, i té a veure amb el paper dels funcionaris
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA

Primera reunió del grup promotor per al referèndum

El grup promotor, o direcció executiva, nomenat el 23 de desembre per tirar endavant els acords del Pacte Nacional pel Referèndum, es va reunir per primer cop ahir al matí a Palau, segons van confirmar fonts properes, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per posar fil a l'agulla a les accions que cal emprendre a partir d'ara segons el pla de treball. De la trobada, sols en va transcendir que es tornaran a reunir la setmana vinent, ja que ahir hi faltava algun component.

El grup promotor, encapçalat per l'exdiputat socialista Joan Ignasi Elena, el formen set persones més, bàsicament expolítics, sobretot de l'esquerra: Jaume Bosch, Carme Porta, Carme-Laura Gil, Itziar González, Maite Arqué, Francesc Pané i Francesc de Dalmases.