Nou model de convivència

CiU i ERC, que volen marcar perfil propi abans del 27-S, es conjuren per gestionar les divergències

La compareixença de Mas és un dels punts de més tensió

06/02/15 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

El recent acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras ha permès ressuscitar el pacte d'estabilitat entre CiU i ERC amb la mirada posada en les eleccions del 27 de setembre. Les dues formacions són conscients que es necessiten l'una a l'altra per poder continuar tirant endavant la transició nacional, però també pretenen marcar perfil propi en un any electoral en què hi ha moltes coses en joc. Per tant, les regles han canviat i hi ha un nou model de convivència sobre la taula, un acord en què tots els implicats hauran de cedir i digerir les ganivetades que hi ha hagut els últims mesos. Davant d'aquest escenari s'han conjurat per intentar gestionar les divergències, encara que, a vegades, apareguin forts estirabots com en el cas de la compareixença de Mas a la comissió d'investigació.

L'afer Mas és el més espinós que han hagut d'afrontar CiU i ERC des que es va refer el pacte, però ahir al Parlament es va viure un altre episodi que per a alguns pot semblar anecdòtic, però que s'emmarca en aquest nou context d'equilibris que hauran d'exercir les dues organitzacions. La cambra va aprovar continuar la tramitació d'una ILP ciutadana que pretén prioritzar el pagament de les prestacions socials als grans dependents. CiU volia aturar el projecte perquè manté que s'han de potenciar totes les necessitats bàsiques i no només una en concret, però ERC es va unir a la resta de l'oposició i va tombar l'esmena de la federació.

Els republicans van argumentar que no es pot votar en contra d'una iniciativa de la societat, que ha recollit més de 50.000 signatures, i que, en tot cas, ja es faran les modificacions pertinents durant el corresponent recorregut parlamentari. Aquesta posició va provocar certa tensió dins les files de CiU, i la diputada Maria Senserrich va insinuar que amb l'aprovació de la ILP s'enganyava la ciutadania i que suposava una “discriminació”.

Eixos diferenciats

Fonts d'ERC, però, recorden que el pacte d'estabilitat no significa que hi hagi d'haver un acord al cent per cent en totes les polítiques. Una tessitura que ja es va donar en els dos primers anys de legislatura en què les dues forces van votar algun cop per separat, però que ara es pot accentuar encara més, sobretot pel que fa als àmbits socials i els referents en la corrupció.

És en aquest marc on se situa la compareixença d'Artur Mas a la comissió d'investigació del cas Pujol, una circumstància que tindrà lloc aquest dilluns, i que ha estat forçada pels d'Oriol Junqueras. El govern i CiU no s'han agafat gens bé aquesta decisió, i el portaveu, Francesc Homs, va acusar els republicans de distorsionar el 27-S fent comparèixer Mas per “motius electorals”. El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, també es van sumar a aquestes crítiques. “ERC no és un soci lleial”, denunciava el socialcristià. La federació considera que no té gaire sentit exposar Mas sota aquests focus, que alguns sectors espanyols faran servir per intentar torpedinar el procés.

Els republicans interpreten, però, que havien de fer aquest pas endavant després que ja haguessin salvat quatre cops Mas d'haver de donar explicacions al Parlament. Segons la seva versió, també havien demanat en diverses ocasions a Mas, i el seu pinyol, que acceptés anar a la comissió d'Afers Institucionals –en un format no tan hostil com el de la d'investigació–, però que sempre els havien donat allargues i que, per tant, no podien continuar mostrant la imatge que “tapaven les vergonyes” a CiU. Aquest estira-i-arronsa, amb què haurà de conviure el pacte d'estabilitat els pròxims mesos, també va aflorar quan el president d'ERC, Oriol Junqueras, va admetre que sentia un “fàstic profund” per suposats casos de corrupció com ara el d'Oriol Pujol.

LES DATES

05.02.15
ERC i tota l'oposició
rebutgen una esmena de CiU a una ILP ciutadana, que continuarà la seva tramitació.
09.02.15
Artur Mas
compareixerà a la comissió d'investigació per l'afer Pujol després que ERC hi hagi votat a favor.

Negociacions pel full de ruta

La pròxima setmana és probable que es reprenguin les negociacions per acordar el full de ruta comú que els partits sobiranistes han d'incloure en el programa electoral. ERC insisteix que l'entesa s'ha de lligar abans de les municipals per així evitar el pim-pam-pum de declaracions que hi haurà aquells mesos quan ja s'entrarà de ple en els diversos cicles electorals. Però, en aquest cas, el gran dubte és saber què farà Unió, que ja s'ha mostrat partidària de no obrir aquest meló fins passats els comicis locals. Tampoc queda clar quin paper hi jugarà ICV, que també va anunciar que no participaria més en les trobades, tot i que en l'esborrany del full de ruta apareixen concessions als seus postulats, com ara que es mantindrà una actitud “expectant” davant possibles ofertes de l'Estat, com per exemple la reforma constitucional.

Darrera actualització ( Divendres, 6 de febrer del 2015 02:00 )