POLÍTICA
MADRID - 6 febrer 2016 2.00 h

Rull exigeix el traspàs total de rodalies en el debut del govern a Madrid

 El conseller reclama a Pastor la gestió de trens i vies per posar fi als retards i “donar la cara”

 La Generalitat i Foment discrepen en la inversió executada

DAVID PORTABELLA - MADRID

El govern de la Generalitat recentment constituït i el de Mariano Rajoy, que suma 45 dies en funcions des del 20-D, van viure un primer desglaç ahir amb el viatge a Madrid del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per entrevistar-se amb la ministra de Foment, Ana Pastor. Rull va aprofitar la cita per exigir el traspàs integral de rodalies i que la Generalitat gestioni també la infraestructura (els trens i les vies) a més de l'operador per intentar posar fi així als retards. “Volem abandonar el vell debat de lamentar-nos per si la culpa és de l'Estat o no és de l'Estat, volem donar la cara nosaltres”, avisa Rull.

La reunió del desglaç va durar una hora i tres quarts i va transcórrer en un clima “molt cordial”, segons van coincidir Rull i Pastor. En un moment en què Carles Puigdemont i Rajoy ni han parlat encara, el conseller va justificar acudir a la cita amb un govern espanyol en funcions perquè “cada dia hi ha coses que podrien funcionar millor”. “I no sabem quant de temps serà interí, pot ser-ho dos mesos o sis i tot afecta el govern actual i el pròxim”, va esgrimir.

La ministra Pastor es va limitar a “donar recepció” a la reclamació del govern català, segons les fonts presents. Rull va recordar que la puntualitat és ara per ara del 94% a rodalies i del 58% en els trens de mitjana distància, en contrast amb el 99% dels combois de Ferrocarrils de la Generalitat. “Que en una línia de tren de Catalunya sigui on hi ha hagut el robatori més gran de coure, la culpa no la té la ministra de Foment, ni tampoc que hi hagués instal·lacions en què durant anys i panys ningú invertís ni un euro”, va etzibar al seu torn la ministra Pastor.

En la reunió, a més, aviat es va plasmar una discrepància en la inversió executada a la xarxa de rodalies. Segons Foment, des del 2012 l'import és de 247 milions i actualment s'estarien executant més de 400 milions. La xifra de Pastor equivaldria a un grau de compliment del 80%, percentatge que la conselleria de Territori rebaixa dràsticament fins a només un 2%. La primera ocasió de casar les xifres serà dimarts a Barcelona en una reunió de la comissió mixta en què per part de Foment participarà el secretari d'estat, Julio Gómez Pomar. “Hi ha una discrepància radical en les xifres i, si al final s'acredita que hi ha hagut un major compliment en la inversió, doncs millor; posar sobre la taula la xifra del 2% no ens complau i ho fem prenent com a base xifres que ofereix Foment”, avisava Rull. A més de rodalies, dimarts s'abordarà la inversió d'Adif i els accessos al port.

Rull va imprimir un nou segell al diàleg entre el govern espanyol i l'executiu de la desconnexió i va atendre la premsa al pati del complex governamental de Nuevos Ministerios per evitar comparèixer a la seu de Foment.

LES FRASES

Volem abandonar el vell debat de lamentar si la culpa és de l'Estat o no, volem donar la cara nosaltres
Josep Rull
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT
Que hi hagi instal·lacions en què des de fa anys i panys no s'hagi invertit ni un euro no és culpa meva
Ana Pastor
MINISTRA DE FOMENT DEL GOVERN ESPANYOL EN FUNCIONS