POLÍTICA
MADRID - 6 març 2017 2.00 h

Rajoy busca el PDeCAT i ERC per al decret dels estibadors

 El no del PSOE i la pressa que exigeix la UE per aprovar la norma porten el PP a negociar amb els grups catalans en ple judici del 9-N al Suprem

 Els d'Homs s'obren a una abstenció condicionada

DAVID PORTABELLA - MADRID

Mentre que els diputats del PDeCAT i d'ERC vivien una setmana a cavall entre el Congrés i els bancs del públic de la sala segona del Suprem on era jutjat Francesc Homs pel 9-N, el govern de Mariano Rajoy està obsedit pel mandat de Brussel·les que obliga a aprovar abans del 24 de març un decret sobre l'estiba sota l'amenaça d'una multa de 134.000 euros diaris. Davant el no inicial del PSOE i la pressa exigida per la Comissió Europea, Rajoy i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, han decidit creuar les trinxeres judicials i negociar amb el PDeCAT i ERC per sondejar si poden prestar un sí o una abstenció a un decret crucial que posa en joc la credibilitat a la UE.

Com succeeix des de la investidura de Rajoy, el PP (137) no en té prou amb Ciutadans (32) i el PNB (7) per assolir la majoria simple al Congrés si el PSOE (85) no s'absté. L'estiba és un sector vital a Andalusia –governada per Susana Díaz, aspirant a liderar el PSOE– perquè el gegant danès Maersk hi ocupa 1.800 dels 6.000 estibadors d'arreu de l'Estat que s'enfronten a un decret que liberalitza els seus llocs de treball.

Davant l'enrocament del PSOE, el PP s'ha vist obligat a mirar més enllà i fer números: “Sense el PSOE és possible aprovar el decret, però demanem responsabilitat al PSOE.”

L'intent negociador del PP amb l'independentisme català, segons fonts parlamentàries coneixedores dels contactes, es va intensificar la setmana passada –en ple judici d'Homs– i continua obert ara que s'acosta l'hora de la veritat. En el PDeCAT (8 escons), Ferran Bel és el diputat contactat. El que Bel ha traslladat al PP és que el PDeCAT parteix del no i que només s'obriria a una abstenció si es donen dues condicions: que el decret es tramiti com a projecte de llei (i s'acceptin les esmenes de l'oposició) i que el resultat final no depengui del vot català. En el cas d'ERC (9) el diputat perseguit pel PP és Jordi Salvador. “Ens intenten convèncer de canviar el nostre vot negatiu, però ja els hem dit que no perdin el temps amb ERC”, rebat Salvador davant un PP que invoca l'impacte del decret als ports de Barcelona i Tarragona.

Curiosament, l'exercici de realpolitik de Rajoy es dona en ple encallament de l'“operació diàleg” i busca forjar una majoria insòlita al Congrés que aplegui des de Ciutadans fins al PDeCAT en un afer impopular. “Hi ha pànic a aparèixer en una foto sol amb el PP”, retrata Salvador (ERC).

LA FRASE

El PP ens intenta convèncer de canviar el nostre vot negatiu, però que no perdi el temps amb ERC
Jordi Salvador
DIPUTAT D'ERC AL CONGRÉS

134.000 euros a pagar entre tots

Sobre l'Estat espanyol pesa ja una primera multa de 21,5 milions –no ferma– de la Comissió Europea, però si no aprova el decret de l'estiba abans del 24 de març afrontarà una nova multa de 134.000 euros al dia per cada dia que duri l'incompliment. La multa és l'espasa de Dàmocles que invoquen el PP i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per doblegar els grups. “Els 134.000 euros, els pagarem tots els contribuents, tots”, recalca De la Serna.

La CE no dona marge ni en el text ni en el calendari, així que obrir una tramitació com a projecte de llei demoraria el decret més enllà del límit del 24 de març. Els estibadors han anul·lat l'aturada d'avui i de dimecres i el PP ha de dir si manté que dijous sotmet el decret a votació o l'ajorna.