OLITICA
BARCELONA - 6 abril 2016 2.00 h

L'ANC votarà si canvia la fórmula per triar president

 Moltes esmenes presentades per debatre's en l'assemblea del 17 d'abril proposen que el nou dirigent de l'entitat sigui votat per tots els socis

 Un sector reclama una direcció més “plural”

ANNA BALLBONA - BARCELONA

La quarta assemblea general de l'ANC, que es farà el 17 d'abril a Manresa, votarà si l'entitat independentista canvia la fórmula per escollir la direcció. Aquest és un debat recurrent al si de l'ANC, i moltes esmenes presentades per sotmetre a votació el 17 d'abril van en aquesta línia: la de repensar el procediment per elegir president, i que aquest surti escollit amb els vots del conjunt dels socis de l'entitat i no a partir del vot –només– dels 75 membres que integren el secretariat nacional.

Els propers dies l'ANC ha d'acabar de filtrar les esmenes que es votaran a Manresa (algunes s'han d'integrar amb d'altres). Que pugui variar la manera com es tria president és una qüestió que ara agafa especial rellevància, amb el debat obert al voltant de la continuïtat de l'actual president, Jordi Sànchez, que fa un any que és al càrrec. Hi ha un corrent dins de l'ANC que demana una direcció alternativa a Sànchez, en pro de garantir –diuen– la “pluralitat” i la “independència” de l'entitat, i perquè aquesta sigui “més un grup de pressió” del que ara és. Aquest sector interpreta que l'actual president està massa decantat cap a CDC. Alguns membres d'aquest sector formen part de l'actual secretariat nacional. Lligat a aquests moviments, aquests dies han sonat noms alternatius a Sànchez, com podrien Liz Castro (que l'any passat va ser la més votada a les eleccions al secretariat nacional, que després es decantaria per Sànchez) o l'excap de llista de la CUP el 27-S, Antonio Baños.

Per contra, sectors de l'entitat satisfets amb la gestió de Sànchez veuen en aquests moviments recents maniobres de partidaris d'ERC i de la CUP i temen que es pugui trencar la tan anomenada “transversalitat” de l'ANC. Així, consideren que hi ha qui ha volgut “penjar la llufa de convergent” a Sànchez, però que la seva figura és qui “més preserva la independència”. Entremig, l'actual president encara no ha confirmat públicament que vulgui seguir liderant l'entitat, malgrat que diverses fonts internes hi confien o ho donen per fet.

La cita de Manresa

A l'assemblea general hi estan convocats a participar-hi tots els socis de l'entitat –en la de l'any passat hi van participar uns 4.000 socis–. Aquí s'aprovarà el full de ruta per al proper any, i també es presentarà l'informe de gestió i econòmic. A més, es votaran les propostes de canvis en els estatuts i el reglament intern, que prosperaran amb majoria simple i ja seran d'aplicació en les eleccions al secretariat nacional, previstes per a mitjan maig. El 17 d'abril també s'aprovarà que el secretariat s'ampliï amb dos membres –ara en té 75 i hi sumaria dos representants de les assemblees exteriors–. Al cap d'una setmana de les eleccions al secretariat, s'escolliria el nou president.

Tanquen l'exercici del 2015 amb dèficit

L'informe econòmic del 2015 mostra que l'ANC tanca aquest exercici amb un dèficit de 132.000 euros. Això es deu a una multa (per les dades sostretes arran d'un atac informàtic en l'assemblea del 2013) i a una inspecció d'Hisenda, que va fixar diferències de criteri en l'aplicació
de l'IVA en els tiquets de bus i algun producte de màrqueting). Amb tot, l'ANC va haver de pagar 245.000 euros a Hisenda. En global, però, no té números vermells ni això li impedirà mantenir l'activitat habitual.