El Parlament es proposa la introducció del diputat amb sou a temps parcial

Els grups aproven tramitar la reforma del reglament, que vol regularitzar les retribucions segons la dedicació

Aplicarà així la nova llei de la transparència

06/05/15 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Els diputats es regiran per un nou reglament Foto: A. PUIG / ARXIU.

El Parlament podria tenir diputats en dedicació exclusiva i altres a temps parcial en la propera legislatura, una distinció que en la realitat ja existeix avui, però que ara es vol reflectir en les seves retribucions. Aquesta, en espera que es concreti al tràmit en comissió, és una de les novetats principals que incorporarà la reforma del reglament de la cambra, a la tramitació de la qual el ple va donar el vistiplau en superar ahir per unanimitat el debat a la totalitat.

Tot i que ja hi ha acord en la majoria d'aspectes, queda pendent el debat sobre la concreció del règim de compatibilitats dels diputats amb altres professions i/o càrrecs públics, i la introducció de la proporcionalitat en la seva retribució, sobre la qual ara hi ha una “regulació ambigua”, segons lamentava la portaveu d'ICV, Dolors Camats. “Volem fer una reflexió seriosa i profunda sobre la possible creació de diputats en exclusiva i a temps parcial, per no deixar cap dubte”, avançava, en un guant que recollia el diputat de CiU Lluís Corominas, que precisament reclamava “centrar-se ara a tancar” els afers oberts. Fins i tot per a la CUP pot ser “una sortida correcta”, si bé segueix defensant que els diputats no puguin tenir altres dedicacions.

Més enllà d'això, la reforma del reglament facilita l'accés dels parlamentaris a la informació sobre l'administració catalana, fet que valoraven sobretot el PSC i el PP, que ho veuen “fonamental” per exercir la tasca de control. La reforma, que s'adapta a la que es va fer de la llei de les iniciatives legislatives populars, amb tràmits d'audiència més àgils, crea el registre de grups d'interès i el portal de la transparència, on el Parlament publicarà la declaració de béns dels diputats, i totes les licitacions, convenis i contractes amb tercers. A més, s'encomana la redacció d'un codi de conducta per als diputats i s'amplia la delegació de vot –ara només prevista per a la maternitat– a casos de paternitat i malaltia greu. La CUP i Cs, que ahir rebien retrets per no haver donat suport a la llei de transparència en trobar-la “curta”, van votar a favor tot i lamentar les presses, i van demanar fermesa en l'aplicació. L'objectiu ara és aprovar el nou reglament al juny per tenir-lo del tot desplegat a final del mes.

Aplicació a nivell local

A pregunta d'ERC, la vicepresidenta Joana Ortega va refermar la voluntat d'estendre l'aplicació de la llei al món local. Així, entre altres mesures, es farà formació específica als nous càrrecs electes i al personal, se signaran convenis de col·laboració i es crearan webs de transparència locals d'acord amb els ens municipalistes.

Darrera actualització ( Dimecres, 6 de maig del 2015 02:00 )