POLÍTICA
BARCELONA - 6 maig 2017 2.00 h

El govern espanyol avisa que la fiscalia actuarà si la Generalitat compra urnes

 L'executiu de Rajoy estén l'amenaça a les empreses que els en subministrin

 Junqueras diu que cal estar a punt per les “moltes” convocatòries electorals

ANNA BALLBONA - BARCELONA

El govern espanyol ha reaccionat amb rapidesa a l'anunci que la Generalitat inicia els preparatius per comprar unes 8.000 urnes per al referèndum. El portaveu de l'executiu de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, es va afanyar a brandar el papus de la intervenció de la fiscalia en cas que la Generalitat acabi adquirint les urnes. Si és així, Méndez de Vigo va assegurar que “sense cap mena de dubte” la fiscalia actuarà. Aquesta vegada, a més, va estendre l'amenaça a les empreses que subministrin les urnes, adduint que la sentència del TC del 14 de febrer passat “ja va dir amb tota claredat que impediria la celebració de qualsevol referèndum i vinculava aquesta prohibició tant als dirigents polítics com als funcionaris o a les empreses relacionades amb aquestes”.

El que pròpiament va anunciar la Generalitat és l'acord marc del Departament de Governació per a l'homologació d'empreses per al subministrament d'urnes per a “eleccions al Parlament, consultes populars i altres formes de participació ciutadana”. Aquest acord es publicarà la setmana que ve al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i les empreses que pretenguin aspirar-hi tindran 15 dies per presentar-s'hi. La licitació de la compra efectiva de les urnes serà més endavant, i encara no està clar quin departament farà l'encàrrec o si el farà el govern en ple. Aquesta qüestió ha generat tibantors en el si de l'executiu de Puigdemont darrerament. En qualsevol cas, el vicepresident Junqueras, de viatge a Nova York fins ahir, va assegurar que és “lògic” que la Generalitat compri urnes perquè hi ha “moltes” convocatòries electorals i la seva obligació és estar “preparada”. “La democràcia s'aplica a través del dret a vot i tenim moltes responsabilitats democràtiques”, va subratllar, un punt evasiu.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, no creu que es pugui aturar la compra d'urnes perquè la Generalitat n'és “competent” i està actuant sota la legalitat vigent. Tot i que també va evitar vincular la compra d'urnes amb el referèndum, va refermar “el seu compromís” i la resta del Govern amb la celebració d'una consulta que el govern “vol pactada amb l'Estat”. Aquest acord marc té una vigència de quatre anys i és un tràmit necessari perquè la Generalitat adquireixi, per primer cop, urnes pròpies.

C's, el PP i el PSC van qualificar aquesta compra d'urnes d'il·legal, mentre que la CUP va demanar que el pas següent sigui anunciar la data i la pregunta del referèndum. CSQP va reiterar la demanda de buscar l'aval de la Comissió de Venècia per aquesta consulta.