POLÍTICA
BARCELONA - 6 maig 2017 2.00 h

Qüestió d'inviolabilitat

 El TSJC tomba el darrer intent de Forcadell de posposar la declaració de dilluns i arxivar la causa contra els cinc membres de la mesa

 Front comú dels diputats de JxSí, CSQP i la CUP contra la ingerència judicial al legislatiu

EMILI BELLA - BARCELONA

La defensa de Carme Forcadell va fer ahir un últim intent per ajornar la declaració de la presidenta del Parlament amb una apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'acord amb la garantia d'inviolabilitat parlamentària dels cinc membres de la mesa perseguits per haver permès el debat d'idees entorn de independència a la cambra.

En menys d'una hora, la magistrada Maria Eugènia Alegret va tombar la petició de l'advocat de Forcadell, Andreu Van den Eynde, de sobreseïment de la causa, de vint pàgines, perquè “no procedeix en aquest moment processal” avaluar la inviolabilitat, una garantia del dret internacional recollida en el parlamentarisme espanyol i en l'Estatut (article 57.1). Alegret, per tant, va descartar posposar la compareixença, que tindrà lloc demà passat.

La inviolabilitat protegeix els drets dels ciutadans en la mesura que defensa la llibertat dels parlamentaris a l'hora d'expressar opinions i votar en l'exercici de les seves funcions. “Es lesiona cada dia en què es manté un procediment obert contra un diputat”, recorda Van den Eynde, que és també l'advocat de la secretària primera de la mesa, Anna Simó, que declararà igualment el dilluns.

La defensa s'empara també en el recent informe del síndic de greuges sobre llibertat d'expressió de càrrecs electes, en la resolució en aquest sentit aprovada per la cambra el 21 de desembre i en la carta de diputats britànics enviada amb el mateix argument la setmana passada al president espanyol, Mariano Rajoy.

La magistrada, però, va tirar pel dret i espera l'arribada de Forcadell i Simó en quaranta-vuit hores al Palau de Justícia. El president, Carles Puigdemont, diversos consellers i diputats les acompanyaran des del parc de la Ciutadella, on s'hi uniran alcaldes, regidors, els tres expresidents de la cambra i representants de la societat civil, en un format similar al primer cop que Forcadell va haver de declarar.

Una mostra anticipada de suport als encausats va arribar ahir, en un acte unitari a les portes del Parlament, per part dels grups de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP, que van exigir l'arxivament de la causa “per dignitat democràtica”, perquè és “un atac al parlamentarisme i a la divisió de poders”. El cap de files de Junts pel Sí, Jordi Turull, va denunciar que “el que fa el TSJC és una ingerència, una intimidació que coacciona i amenaça; aquesta ingerència no té cap precedent en cap altre parlament de les democràcies consolidades”.

D'altra banda, el president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va lamentar la causa penal “promoguda des del govern del PP”: “No hi ha res més perillós i pervers que intentar resoldre un conflicte polític per la via judicial, això enquista el conflicte, l'agreuja, l'enverina i té altres derivades molt perilloses.” En aquest sentit, Rabell va concretar que “la justícia no pot resoldre un conflicte polític que tiba les costures de l'ordenament jurídic; seguir per aquest camí provoca un xoc de legitimitats, i un enfrontament de legitimitats només es resol per la força”.

Per part de la CUP va intervenir Albert Botran, que apareix en la querella “com a prova contra els membres de la mesa” per haver defensat, junt amb la republicana Marta Rovira, el dret a decidir. Va convidar CSQP a afegir-se sense complexos al camí unilateral: “Avui defensar el referèndum és defensar-lo per totes les vies possibles, amb garanties, però per totes les vies. En aquesta defensa hi hem de ser tots els que avui som aquí.” A una banda tenien els cinc encausats (Forcadell, Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet) i a l'altra, els consellers Raül Romeva i Dolors Bassa, així com Rovira i la dirigent del PDeCAT Marta Pascal. Els secundaven una quarantena de diputats en representació dels 83 parlamentaris partidaris d'un referèndum.

LES FRASES

El que fa el TSJC és una ingerència, una intimidació que coacciona i amenaça
Jordi Turull
PRESIDENT DEL GRUP DE JUNTS PEL SÍ
La justícia no pot resoldre un conflicte polític (...) Un xoc de legitimitats només es resol per la força
Lluís Rabell
PRESIDENT DEL GRUP DE CSQP
Defensar el referèndum és defensar-lo per totes les vies possibles (...) Hi hem de ser tots
Albert Botran
DIPUTAT DE LA CUP