LA CLAU

BERNAT GASULLA

Subdirector

Colau i Sabater, dos traspassos

@BernatGasulla


DISSABTE, 6 DE JUNY DEL 2015

La futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va començar la setmana al centre d'una foto. Era la firma del compromís pel qual la capital de Catalunya feia pinya a favor de la continuïtat del Mobile World Congress. Aquest diari va utilitzar la locució dissipar dubtes per definir la postura de la líder de Barcelona en Comú, que va apaivagar molts recels sobre la responsabilitat de la seva futura acció de govern.

Hi ha qui va voler veure també en aquell acte de consens polític (del qual es va autoexcloure la CUP) l'inici de la claudicació de la utopia assembleària davant el pes incontestable de la política real en una institució tan potent com l'Ajuntament de Barcelona.  Colau i el seu equip han volgut tancar la setmana amb tota una declaració d'intencions per conjurar aquests temors. Els negociadors del traspàs de poders amb l'encara alcalde Xavier Trias es van encarregar ahir de fer pública la revisió de quatre expedients de pes oberts per l'anterior govern local: la retallada de la durada del contracte amb Telefónica, la reestructuració de l'organigrama de l'empresa Fira 2.000, la frenada a l'ampliació del centre comercial La Maquinista i el replantejament del finançament del deute municipal.

Girar la truita

Colau, deuen pensar molts, es va empassar el tema del congrés del mòbil i ha volgut girar la truita amb altres carpetes del traspàs amb Trias que aparenten encaixar més amb l'agenda de la formació que va guanyar el 24-M. Altres preferim pensar que estem tenint la sort de presenciar un relleu a la plaça de Sant Jaume exemplar per transparent, tot i les denúncies inicials sobre firmes ocultes de contractes que podien comprometre l'autonomia del nou govern. Hi haurà tensió, segur, però les travetes, les firmes subreptícies i les aliances contranatura s'han deixat per a una altra ocasió.

És inevitable comparar aquest traspàs amb el de la tercera ciutat de Catalunya, Badalona. Després de cristal·litzar el pacte d'esquerres pel qual Dolors Sabater serà investida alcaldessa, tots temen un tortuós, complicat i esmunyedís intercanvi de poders. Depèn de Xavier García Albiol
.