POLÍTICA
BARCELONA - 6 juny 2017 2.00 h

L’ombra d’ICV en el 9-N

 Tot i que no prenen posició per la via unilateral, els comuns reiteren que estaran en qualsevol mobilització

 Volen evitar “l’error” dels ecosocialistes el 2014

A.B - BARCELONA

Catalunya en Comú va néixer a l’abril amb la voluntat de convertir-se en el partit hegemònic de l’esquerra catalana i guanyar les properes eleccions. Des d’aleshores, i assumint la pluralitat de posicions en el seu si, el nou partit d’Ada Colau evita el frontisme en el debat independentista tant com pot. No serà fins al juliol que debatran què voten en el referèndum. En les dues eleccions estatals consecutives, els comuns van guanyar els comicis a Catalunya amb la defensa del referèndum. Això els ha donat ales per mantenir aquesta posició, que ara es torna a situar en el centre de les tensions pel rebuig constant i sostingut de Madrid a negociar i permetre’n la celebració.

En aquest temps, els comuns han evitat referir-se a la consulta que tenen al cap amb l’afegit de “pactada amb l’Estat”. Volen evitar ser esclaus d’aquest complement i l’han substituït per “efectiva”. Què vol dir un referèndum efectiu, per als comuns? Que “tingui reconeixement internacional, que apel·li a les majories i que tingui garanties jurídiques”. I com s’ha de fer perquè això passi? La resposta és que això ho ha d’explicar el govern, que és l’ens al qual pertoca fer-ho. Avui, en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, els de Xavier Domènech reiteraran que cal “continuar treballant per fer un referèndum efectiu”.

En les últimes setmanes, hi han incorporat un nou argument: deixar clar que, sigui quin sigui el referèndum que s’acabi fent, els comuns hi seran. En el fons –i encara que desterrin l’adjectiu “pactat” del discurs públic–, entenen que, si no és un referèndum que tingui l’aval de l’Estat, difícilment serà efectiu i vinculant i, per tant, serà més una mobilització ciutadana –és a dir, encara que sigui un nou 9-N, possibilitat que havien criticat, hi seran–. En aquest punt, tenen clar que volen evitar el que alguns consideren “l’error” d’ICV en vigílies del 9-N, amb Joan Herrera al capdavant: va preferir no avalar-lo i va quedar en un “a mig camí” difícil de gestionar, que fins i tot va fer que alguns corrents ecosocialistes li demanessin que reconsiderés la decisió. Al mateix temps, els comuns saben que han de marcar distàncies amb el govern si volen ser vistos com una alternativa.

El secretari d’organització dels comuns, Xavi Matilla, en una entrevista a Europa Press aquest cap de setmana, va reiterar que faran campanya per la participació en el referèndum, sigui com sigui, i va llançar un avís clau al govern: “Un dels errors del procés o del full de ruta ha estat menysprear la gent que està convençuda del dret a decidir i que pot ser que voti que no.”