LA CLAU

BERNAT GASULLA

Subdirector

Ni neutrals ni innocents ni objectius

@BernatGasulla


DIJOUS, 6 D'AGOST DEL 2015

Hores abans que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmés el decret de convocatòria de les eleccions del 27-S, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, instava el número 4 de la llista de Junts pel Sí a mantenir la «neutralitat» durant el procés electoral. Una petició  edificant, si no fos cínica, inconseqüent i insultantment naïf.

No sembla versemblant que Mas volgués donar-li la raó a la vice, però la rúbrica del decret es va convertir en un innecessari acte electoral que va esperar el prime time televisiu, amb el suport dels mitjans de comunicació públics, i una escenografia tan pretesament solemne com desangelada. Tot quedava molt lluny d'altres actes oficials que en el seu moment van comptar amb el suport popular. Molta pompa però poc nervi, malgrat la pujada de to acusatori en les intervencions posteriors del presidentde la Generalitat. Però, malgrat tot, ¿que potser ha sigut Mas l'únic cap d'un Executiu que s'ha valgut dels recursos de la seva Administració per sortir amb avantatge en una contesa electoral?

Pressupostos 'neutrals'

Només un dia després de la crida de Sáenz de Santamaría a Mas, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va posar el seu granet de sorra en l'exemplaritat institucional i el joc net amb els Pressupostos Generals per al 2016. Montoro va presentar uns comptes tan neutrals en la forma (plens de caramels electoralistes), com en el fons (amb el manteniment del greuge de les inversions a Catalunya).

Entre les joies dels Pressupostos de l'Estat destaca amb llum pròpia la rebaixa del 80% en la partida destinada a atendre els pares residents a Catalunya que volen escolaritzar en castellà els seus fills. Com que el tret li ha sortit per la culata al Govern central, els diners públics dedicats a un objectiu tan neutral s'han retallat al mínim. Repeteixo: imparcialitat, neutralitat, rigor i objectivitat.

Es pot pensar, amb raó, que no hi ha res de nou sota el sol. Que tots els governants han escombrat sempre cap a casa. Però, per favor, que renunciïn a donar-nos lliçons de neutralitat. Potser encara som innocents, però no tant
.