POLÍTICA
Barcelona - 6 setembre 2015 2.00 h

González reconeix la nació catalana que Rajoy silencia

 L'expresident socialista defensa la nació catalana a la Constitució, un nou model fiscal i suprimir les províncies el dia que Rajoy ve a Catalunya com a garant de la “gran nació” espanyola

XAVIER MIRÓ

Felipe González, expresident socialista espanyol, tornava ahir al debat públic amb una entrevista a La Vanguardia en què defensa, al costat del PSC, reconèixer la nació catalana a la Constitució, precisament el mateix dia que Rajoy feia el seu primer acte de precampanya catalana presentant-se com el garant de la unitat de la “gran nació” espanyola.

Potser per apaivagar el malestar que va causar entre bona part de l'opinió pública catalana la seva carta publicada a El País, ahir Felipe González sorprenia en l'entrevista defensant el reconeixement nacional de Catalunya a la Constitució, posant en dubte la pervivència de les províncies “d'inspiració napoleònica” en l'actual Estat i admetent que cal un nou model fiscal. La posició de González agafava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de precampanya a Catalunya amb el missatge de sempre: que no vol que els catalans hagin de renunciar a ser espanyols i europeus tal com volen “els secessionistes”; que tots els governants han de respectar les lleis i les sentències dels tribunals en referència a Mas; que, a diferència del PSOE “perdut en terra de ningú”, ell és el garant de la llei i que Espanya continuï “sent una gran nació”; i que la seva política econòmica ha permès sortir de la crisi. La posició de González va sorprendre fins i tot dins del PSOE, en què continua sent el president indiscutit i ja van sortir alguns líders a posar el fre. Mentre el presidenciable socialista Pedro Sánchez guardava silenci sobre les paraules de González, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE), tanca files amb Rajoy afirmant que el terme nació és d'ús exclusiu per a Espanya i que Catalunya no passa de “nacionalitat”: “La gran nació que tenim és l'espanyola”. Menys efusiu però també aigualint les paraules de l'exlíder històric, el president asturià, Javier González (PSOE), prefereix parlar de modernitzar i afrontar els problemes d'Espanya que “dels pobles i nacions”.

Rajoy, passejada i dinar pagat a Badalona

El president espanyol va sorprendre diversos vianants en una passejada pel barri de Llefià de Badalona amb el candidat del PP a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol. Referint-se a aquest, Rajoy va respondre a unes senyores que li van preguntar què feia a Badalona: “Em va invitar a dinar al seu poble i li vaig dir: «pagues tu”.» Segons Efe, el líder del PP es va passejar tranquil·lament, es va fer fotos amb gent i només va rebre el retret d'un veí: “Rajoy, Catalunya independent.”