POLÍTICA
Barcelona - 6 octubre 2015 2.00 h

Arrimadas serà cap de l'oposició, càrrec que Rivera volia suprimir

 El líder de Ciutadans considerava que la figura era “absurda” en un sistema plural

 La diputada renuncia a tenir assessors, un privilegi que sí que tenia Junqueras

REDACCIÓ

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, exercirà el càrrec de cap de l'oposició en l'onzena legislatura del Parlament. I ho farà malgrat les crítiques que el líder del partit, Albert Rivera, va llançar a aquesta figura en mandats anteriors.

La figura de cap de l'oposició ha estat controvertida i polèmica des que la va proposar l'expresident Pasqual Maragall i va quedar regulada per llei el 2013 sota mandat de l'expresident José Montilla. Ja llavors, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va qualificar el càrrec “d'absurd” perquè no s'adeia amb la pluralitat que demostra un sistema parlamentari de set forces polítiques. “Tots venim a fer d'oposició”, apuntava Rivera en l'anterior legislatura. Unes crítiques que van anar créixer quan Junqueras va donar suport al govern de Mas i alhora va mantenir el càrrec que, d'altra banda, li disputava la tercera força més votada, el PSC.

Ara Arrimadas substitueix en el càrrec el republicà Oriol Junqueras. Però a diferència d'aquest, Arrimadas ha anunciat que renuncia a qualsevol privilegi que impliqui una despesa extra per a la cambra catalana, com seria la contractació d'assessors que sí va tenir Junqueras. Però a efectes mediàtics, no renuncia a res. La diputada mantindrà altres drets que no impliquin un cost, com per exemple el tractament d'honorable senyora i un tracte protocol·lari excepcional que li permet estar situada en el lloc immediat als expresidents de la Generalitat en els actes institucionals.

Ara, tan bon punt s'inici l'onzena legislatura, a finals d'octubre, serà el futur president del Parlament qui haurà de nomenar Arrimadas cap de l'oposició. Seguidament, serà la mesa del Parlament qui hauria d'aprovar les atribucions que li reclami la cap de l'oposició d'acord amb el contingut de la llei, peticions que, tal com ja ha avançat Arrimadas, no sol·licitarà. Altres atribucions, com el cotxe oficial, ja han quedat eliminades a causa del pla d'austeritat que va implantar el Parlament en l'anterior legislatura.

La cap de llista de Ciutadans va restar ahir al marge de qualsevol polèmica a l'entorn d'aquest càrrec, Contràriament a això va defensar la necessitat d'ostentar-lo perquè “és un mandat atorgat a les urnes”. A més a més, Arrimadas va assegurar que pensa exercir el càrrec amb la intenció de ser una oposició que “lideri el diàleg i el consens” amb totes les forces polítiques sense excepció

Possible estrena a la mesa del Parlament

El grup parlamentari de Ciutadans es podria estrenar amb un lloc a la mesa del Parlament durant l'onzena legislatura que és a punt de començar. De moment, aquest punt formarà part de les converses que els diferents grups parlamentaris estan mantenint per configurar aquest òrgan de govern de la cambra catalana abans del 26 d'octubre. Com a primer grup de l'oposició, Arrimadas considera que els pertoca una vicepresidència i, fins i tot, una secretaria, tal com s'ha organitzat en anteriors legislatures. Amb tot, la cap de llista de C'S es va mantenir prudent i no va donar res per tancat a causa de les converses que el grup de Junts pel Sí manté amb la CUP. La mesa està configurada per set membres, quatre dels quals, es preveu, que siguin de Junts pel Sí. La resta se'ls disputen C'S, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP.