POLÍTICA
BARCELONA - 6 octubre 2015 2.00 h

Crida civil a acompanyar Mas al Palau de Justícia

 L'ANC i Òmnium demanen als ciutadans que es mobilitzin en suport als imputats pel procés participatiu del 9-N

 Insten a acomboiar el president de la Generalitat durant la declaració

O.A.-E

Concentracions i mobilització a les xarxes. L'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM van anunciar ahir algunes de les accions de rebuig a la imputació d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N. Les entitats van fer una crida a manifestar-se davant els ajuntaments el 13 d'octubre i a acompanyar, també, els tres imputats a declarar al Palau de la Justícia, al passeig Lluís Companys de Barcelona. L'exvicepresidenta del govern i la consellera d'Ensenyament ho faran el mateix dia 13 a les deu i a les quatre de la tarda. El president de la Generalitat, a les 10 del matí del dia 15, coincidint amb el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys. Dies abans que es fes pública la convocatòria d'ahir de les entitats, fonts del govern van confirmar a aquest diari que s'estudiava la viabilitat legal que Mas declarés davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya des del despatx.

“Els atacs per respondre al mandat democràtic de la ciutadania i posar les urnes són un atac a la pròpia democràcia”, van denunciar l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM, a través d'un comunicat. També engegaran una campanya de suport als encausats a través de les xarxes socials. L'intent de mobilitzar els ciutadans, però, no acaba aquí. L'Assemblea emplaça igualment els seus socis a enviar una carta de protesta al TSJC amb un redactat comú que reclama que s'arxivin les tres causes obertes, atès que Mas, Rigau i Ortega “van ser ferms transmissors d'un clam popular que exigia una consulta democràtica”. “En cap cas [...] posar les urnes pot constituir delicte i, si ho és, aleshores els encausats hauríem de ser tots els ciutadans i ciutadanes que van demostrar conformitat amb la decisió d'anar a votar el 9-N”, afegeix el document.

L'ANC, de fet, ja va
promoure una campanya
ciutadana d'autoinculpacions, però el TSJC va rebutjar les més de 6.000 peticions d'inculpació ciutadanes en considerar que el fet de votar el 9-N no va ser constitutiu dels delictes que planen sobre Mas, Ortega i Rigau: desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i usurpació de funcions. El TSJC va arxivar-les en considerar que les persones que van introduir les paperetes a les urnes de cartró tan sols van emetre “una opinió sobre les diverses opcions polítiques plantejades pels organitzadors” i això “no constitueix infracció penal de cap mena”.

LA XIFRA

4
entitats
fan la crida a mobilitzar-se en defensa de Mas, Ortega i Rigau: l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM.

Mas: “El govern escoltarà?”

El president de la Generalitat va emplaçar ahir el govern espanyol a respondre el mandat de les urnes el 27-S, en què van donar una “majoria absoluta robusta als partits que volen la independència”. En un article a ‘The Guardian', Mas va defensar que les candidatures defensores de l'estat català van guanyar en tots els districtes electorals i va argumentar que el procés ha deixat de ser un tema “intern” per esdevenir una qüestió amb “perspectiva internacional”. Mas subratlla que alguns Parlaments estrangers “i fins i tot governs” es pregunten “per què Madrid rebutja asseure's i parlar”. Sota el títol “El govern català ha parlat. El govern espanyol escoltarà?”, recorda que no es reuneix amb Mariano Rajoy des de fa més d'un any.