POLÍTICA
Barcelona - 6 octubre 2015 2.00 h

Herrera creu que Salmond avala la via del referèndum

 Rovira (JxS) recorda que l'Estat no el contempla i que el 27-S ha donat un mandat democràtic per declarar la independència

 Pel PSC, el referèndum escocès no contravenia cap constitució

REDACCIÓ

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, defensava ahir que l'exprimer ministre escocès, Alex Salmond, avala la via del referèndum per donar sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i tot i que admet que aquesta proposta no ha
seduït el seu electorat aquest 27-S, és un “camí de llarg recorregut”, com també defensa Salmond en l'entrevista publicada ahir pel diari El Punt Avui. L'exlíder nacionalista escocès demana paciència als catalans perquè creu que el referèndum acabarà caient pel seu propi pes abans o després, i defensa que el 27-S legitima que Catalunya demani a l'Estat una negociació per pactar-ne les condicions de celebració. Amb tot, Salmond també reconeix que, si malgrat la victòria independentista que s'ha produït a les eleccions catalanes, el futur govern espanyol no accepta parlar de la proposta, hi ha altres vies perquè “el referèndum no és la veritat universal”.

En aquest sentit, l'artífex del referèndum escocès recorda que la separació de Txèquia i Eslovàquia es va negociar a partir del resultat d'unes eleccions, sense que se celebrés cap referèndum d'autodeterminació.

Declarar la secessió

Per la seva banda, la secretària general d'ERC i diputada de Junts pel Sí (JxS), Marta Rovira, recordava ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'Estat espanyol ha tancat la porta al referèndum aquest any passat i no el contempla en el futur i que, per tant, l'independentisme català ha adoptat un camí avalat pel 27-S, un mandat democràtic per proclamar la independència en un termini de divuit mesos.

Referèndum de reforma

També el PSC va valorar ahir el posicionament d'Alex Salmond en l'entrevista. La portaveu del partit, Esther Niubó, va reafirmar que és “molt difícil fer comparacions de Catalunya amb Escòcia perquè Salmond va obtenir majoria absoluta amb un programa independentista clar i l'endemà va anar a Westminster a negociar un referèndum que no contravenia cap constitució”, un guió i una legalitat que no són comparables amb el cas català i espanyol, segons Niubó.

Per la portaveu del PSC, efectivament el conflicte polític català només es pot resoldre amb un referèndum però que no contradigui la legalitat, i això només fa possible la via d'una “negociació, diàleg i nou acord constitucional que voti tothom a Espanya i a Catalunya”.

LES FRASES

Salmond reforça i accentua el nostre full de ruta: el que té més recorregut i futur és
el referèndum
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Tenim una majoria d'escons per fer la independència
perquè així ens
vam presentar
Marta Rovira
SECRETARIA GENERAL D'ERC
La negociació
i un nou acord constitucional que voti Espanya i Catalunya
és l'única sortida
Esther Niubó
PORTAVEU DEL PSC