Crida a votar el 9-N perquè sigui un dia per a la història

La campanya ‘Ara és l'hora' va fer ahir el darrer acte al centre cultural La Mercè

Membres de la classe política i la societat civil fan pinya a favor de les llibertats i encoratgen a la mobilització

06/11/14 02:00 GIRONA - JOAN TRILLAS
A d'alt, al final de l'acte, cantant Els Segadors Foto: LLUÍS SERRAT.
Notícies de ...

L'acte de cloenda de la campanya Ara és l'hora a les comarques gironines, ahir al centre cultural La Mercè de Girona, va esdevenir una crida a la participació, a la reafirmació del poble català i a la defensa del vot pel doble sí, diumenge vinent. Tot plegat, i amb una sala plena de gom a gom, embolcallat pel sentiment de l'èpica, en el sentit de viure un moment històric que ja no té aturador, i, també, de la poètica, a través de molts dels parlaments dels participants, amb cites a Machado, Fages de Climent, Kipling o Vinyoli. Un emotiu acte a La Mercè on no van faltar agraïments als voluntaris, el reconeixement de les entitats i institucions que hi han participat i, també, la defensa de Catalunya com a terra integradora.

L'acte va constar de tres parts: la primera, amb parlaments de representants polítics; la segona, amb líders de la societat civil i, finalment, i a tall de cloenda, una memorable –i sentida– intervenció de l'actor i activista Toni Albà, que va exemplificar amb el Hamlet de Shakespeare el sentiment de la gran majoria de catalans.

Contingut polític

Crides a una declaració unilateral d'independència (DUI), a la mobilització constant i diària, a la defensa de la llibertat i l'autodeterminació i, fins i tot agraïments al Tribunal Constitucional, van ser alguns dels arguments que es van exposar en els parlaments.

Andreu Garriga, de Solidaritat Catalana, va defensar proclamar la DUI, mentre que Carles Bonaventura, de Reagrupament, va deixar clar que a “Madrid ja saben el que es vota a Catalunya, fins i tot millor que aquí”. Marina Geli, del Moviment Catalunya, va fer una reivindicació a la mobilització en el sentit que “tornem a reclamar l'adormit dret de l'autodeterminació dels pobles”, mentre que Joan Olòriz, d'ICV, afirmava que calia defensar l'ètica i la lluita cívica, hereves dels “lluitadors del segle XX”. Una lluita que, en paraules de Jordi Navarro, de la CUP, s'està portant a terme mentre el “món sencer veu com un Estat i una monarquia de lladregots fan un cop d'estat a la democràcia!”. Maria Mercè Roca, d'ERC, va optar per llegir el poema , de Kipling, mentre que la figura de Carrasco i Formiguera va ser la metàfora escollida per Elena Ribera, d'UDC, per defensar l'esperit de sacrifici i lluita. Finalment, un emotiu Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera, com a representant de CDC, deia que ara tenia “l'oportunitat de lluitar pels drets de Catalunya”, la terra que el va acollir amb només 18 anys quan va emigrar des de Tarifa.

La societat civil va estar molt ben representada per Eduardo Reyes, de Súmate, i Joaquim Nadal, de la Taula pel Dret a Decidir, els quals van protagonitzar una divertida anècdota en no voler pujar a l'escenari un primer que l'altre, optant per fer-ho junts. Reyes, va dir que “ja poden portar [l'Estat] tanquetes que els hi pintarem de groc” i Nadal destacava el compromís de lluita de la societat. Finalment, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va dir que és l'Estat “qui ens continua donant la raó”, en sintonia amb Ferran Civit, de l'ANC, que directament donava les gràcies al TC per situar Catalunya “en un moment històric com no havia vist en 300 anys”.

A la cloenda, Toni Albà va escenificar una divertida però molt intel·ligent reflexió amb Shakespeare sobre el procés per proclamar que “la independència és un acte d'amor a generacions futures”. Els organitzadors van repartir uns domassos entre els assistents a punt per escriure-hi.

LES FRASES

Ha estat el Tribunal Constitucional el que ha convertit el 9-N en un referèndum
Ferran Civit
ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA
Nosaltres ara tenim a les mans una butlleta per construir un estat nou
Jordi Navarro
REGIDOR DE LA CUP A L'AJUNTAMENT DE GIRONA
Som aquí en defensa de les llibertats tantes vegades perdudes
Joaquim Nadal
PRESIDENT DE LA TAULA PEL DRET A DECIDIR
L'Estat amb totes les seves accions ens continua donant una vegada més la raó
Carles Puigdemont
ALCALDE DE GIRONA
Darrera actualització ( Dijous, 6 de novembre del 2014 02:00 )