POLÍTICA
Barcelona - 6 novembre 2015 2.00 h

Demòcrates decideix anar amb CDC al 20-D

 Un 78% dels militants que han votat han dit que sí i un 19% s'hi han oposat

XAVIER MIRÓ

Demòcrates de Catalunya, el partit sorgit de l'escissió d'Unió Democràtica (UDC), anirà en coalició amb CDC en la nova marca electoral amb què els convergents es presentaran a les eleccions del 20-D. Un 78% dels 1.024 militants que van participar en la consulta avalen el pacte. Són 802 militants contra els 193 que hi van votar en contra en la consulta de vint-i-quatre hores que va finalitzar ahir a les dotze del migdia. Un 3% de militants –31– es van abstenir. La participació va ser d'un 56% tenint en compte que Demòcrates té 1.833 militants, un percentatge que Antoni Castellà, portaveu del partit, considera bo tenint en compte que la consulta ha hagut de començar el mateix dia que es proposava als militants.

Castellà va explicar ahir que Demòcrates era partidari que es repetís la coalició de Junts pel Sí a les eleccions espanyoles i que, en vista que això no ha estat possible, no tenien intenció de presentar-se fins que van rebre la proposta de coalició per part de CDC, que també integrarà el Reagrupament de l'exconseller d'ERC Joan Carretero. Demòcrates va negociar amb CDC un acord que ahir van ratificar majoritàriament els militants i que preveu que el partit tingui veu pròpia al Congrés i al Senat, codirigeixi la campanya i el programa electoral i que s'inclogui un codi ètic dels candidats i del programa.

Castellà va recordar que la coalició encara no està tancada perquè aquesta tarda l'ha d'aprovar CDC. El portaveu de Demòcrates defensa que la coalició ha de representar la continuïtat del procés del 27-S per negociar al Congrés la desconnexió d'Espanya com a únic objectiu i abandonant la participació històrica en la governabilitat de l'Estat autonòmic. Castellà nega que Junts pel Sí no hagi pogut repetir a les eleccions espanyoles com a conseqüència de no haver obtingut els seus objectius –majoria absoluta d'escons i vots– i va argumentar que anar separadament és una decisió estratègica per ampliar l'espectre social de l'electorat independentista tenint en compte que, previsiblement, la CUP no es presentarà.

CDC i Demòcrates també negocien amb MES, però aquesta escissió del PSC és partidària, de moment, de no concórrer als comicis.