POLÍTICA
MADRID - 7 febrer 2017 2.00 h

Conjurats contra la “mentida” del judici polític

 El govern espanyol, el PSOE i C's defensen la vista oral i titllen de “numeret” i “d'espectacle” la manifestació

 Avisen que no podran coaccionar el tribunal

MONTSE OLIVA - MADRID

Perfectament coordinats. El judici del 6-F i la mobilització que va acompanyar les imatges dels tres membres de l'anterior executiu català davant el tribunal van deixar palesa l'absoluta coincidència entre La Moncloa, el PP i el PSOE a l'hora de presentar-ho com els darrers estirabots d'un procés que agonitza i per carregar contra la “mentida” de voler fer creure que tot plegat és un judici polític. I, en aquest sentit, no tenien cap mena de dubte en aplaudir el fet que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau estiguessin ahir asseguts al banc dels acusats. “Se'ls jutja per desobeir el TC i saltar-se la legalitat i la Constitució, no per les seves idees polítiques”, s'insistia ahir des del govern espanyol i des dels principals partits estatals.

Diversos membres del gabinet de Mariano Rajoy van voler sortir a respondre el clam del carrer, acusant els promotors de muntar una algarada per intentar coaccionar el tribunal. “És impropi d'una democràcia.” “Si han organitzat aquest numeret és perquè volen transmetre que és un judici polític en el qual s'està limitant la llibertat d'expressió a Catalunya, però estic segur que als jutges no els influiran”, incidia el ministre de Justícia, Rafael Catalá. “Mobilitzar ciutadans perquè l'acompanyin davant la justícia té una finalitat espúria”, concloïa.

La tesi de l'executiu espanyol, doncs, és que l'intent d'acovardir els jutges no tindrà cap recorregut i, en tot cas, des del PP es procurava menystenir l'abast de la manifestació assegurant que els que s'havien concentrat davant el TSJC “eren, sobretot, càrrecs públics”, perquè la “Catalunya real treballava”, subratllava el vicepresident Pablo Casado.

El dirigent popular, si més no, reiterava que la imatge que va oferir ahir el sobiranisme amb tot plegat és la necessitat de “sobreactuar” davant del fet que els artífexs del procés han començat a adonar-se que la seva estratègia “no porta enlloc”, una idea compartida pel PSOE. Per Casado, l'independentisme fa temps que “infla la mateixa bombolla i no té cap ressò internacional”. Una tesi, la de l'hipotètic desinterès de la UE, que també va ser corroborada des de Brussel·les pel ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, el qual emfasitzava que no tenia cap mena de preocupació per l'impacte internacional pel fet que tothom és conscient “que el judici és una mostra que l'estat de dret s'aplica a Espanya”.

Però, sobretot, enmig de la crítica generalitzada de l'anomenat bloc constitucionalista, que gairebé va calcar l'argumentari, Casado s'ho va fer venir bé per recordar la recent operació judicial contra el 3%. “Probablement, amb les informacions que hem vist als últims dies, qui robava a Catalunya era Convergència, i el que hauran de fer és donar explicacions en comptes de seguir buscant enemics imaginaris”, sentenciava.

Albert Rivera feia seves aquestes deduccions insistint que la protesta d'ahir és una “cortina de fum” per tapar el cas de corrupció. C's, en tot cas, es va unir al clam d'aquestes formacions en contra del que es considerava un intent de pressionar el tribunal adduint que no només no ho aconseguiran, sinó que el que s'ha de fer ara és no entrar en el “joc” del “victimisme”.

Tot i aquesta apel·lació, els pronunciaments sobre el judici i les crítiques per la manifestació van ser una constant tant des del seu partit com del conjunt de forces espanyoles. El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, titllava “d'espectacle” la protesta i assenyalava que és un fet “dolent” per a la democràcia i una estratègia de “confrontació” que no ajuda a la restitució del diàleg.

Precisament, sobre l'anomenada operació Catalunya Soraya Sáenz de Santamaría va insistir en la vigència de la seva col·laboració per resoldre qüestions quotidianes adduint que la vida dels catalans “no es paralitza” pels problemes legals que tinguin els seus governants.

LES FRASES

La vida dels ciutadans no es paralitza pel processos que puguin afectar els seus governants
Soraya S. de Santamaría
VICEP. DEL GOVERN ESPANYOL
Si han organitzat aquest numeret és perquè volen transmetre que és un judici polític
Rafael Catalá
MINISTRE DE JUSTÍCIA
Tots els ciutadans a Espanya, tant si han estat presidents d'una comunitat o no, són iguals davant la llei
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
Ha estat una protesta sobretot de càrrecs públics. La Catalunya real treballava
Pablo Casado
VICEPRESIDENT DEL PP
S'ha de deixar de mentir. Mas no va als tribunals per les seves idees, sinó per desobeir la llei
Mario Jiménez
PORTAVEU DEL PSOE
Parla molt malament de la nostra democràcia que es jutgi algú per posar urnes
Pablo Iglesias
SECRETARI GENERAL DE PODEM

Iglesias: “M'avergonyeix”

Dins el panorama polític espanyol, el 6-F només va trobar complicitat en Podem. El seu secretari general, Pablo Iglesias, es declarava “avergonyit” perquè es pugui jutjar algú “per posar les urnes”. “Parla molt malament de la nostra democràcia” que Mas, Ortega i Rigau s'asseguin al banc dels acusats per aquest assumpte, mentre hi ha un gran nivell “impunitat” per jutjar la corrupció, “vingui del partit que vingui”. Alhora, replicava el ministre de Justícia criticant el fet que “algú digui que acovardir és estar a una manifestació amb banderes i pancartes és propi dels que prefereixen una dictadura”. També el número dos morat, Íñigo Errejón, va aprofitar el judici i la protesta per exclamar: “Quan davant les urnes la resposta són tribunals o precintes, és que fa falta una revolució democràtica.”

Des del País Basc, el lehendakari Íñigo Urkullu assegurava que ahir era un dia “trist” per a la democràcia i davant d'això insistia en la urgència d'obrir un diàleg institucional per oferir una via “legal i pactada” a unes idees que es defensen “des de plantejaments democràtics”.