POLITICA
BARCELONA - 7 març 2016 2.00 h

C's vol importar a Catalunya l'acord amb Sánchez

 El portaveu del partit de Rivera al Parlament, Carlos Carrizosa, pretén estrènyer vincles amb el PSC

 Albiol rebutja que les dues formacions estiguin aïllant el PP

REDACCIÓ - BARCELONA

Ciutadans confia que l'acord entre el seu partit i el PSOE per intentar formar un govern a Madrid es pugui traslladar al Parlament català. Així ho va assegurar en una entrevista al 3/24 el portaveu de C's, Carlos Carrizosa. “Si el PSC, com a partit autònom, veu bé el contingut dels pactes, això vol dir que aquí a Catalunya parteix de la base que, en tot allò que tingui relació amb aquests pactes, hi estarem d'acord”, va afirmar Carrizosa. Aquesta és la primera vegada que C's, que és el líder de l'oposició a la cambra catalana, parla obertament d'una aliança ferma amb els socialistes, per bé que en aquesta legislatura ja han anat de bracet en diverses ocasions.

Quant a les conseqüències del pacte estatal per
a Catalunya, Carrizosa va negar que vulguin posar
fi a la política d'immersió lingüística. En aquest sentit, va argumentar que pretenen promoure el bilingüisme a les comunitats on només es parla espanyol, i el trilingüisme
en aquelles on es parlen dues llengües. I va precisar que serien les comunitats autònomes les que fixarien “el percentatge” de temps d'estudi dedicat a cada idioma.

Crítiques al PP

El portaveu del partit d'Albert Rivera al Parlament va remarcar, això sí, la seva línia vermella, que és el no a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Va reiterar que “la majoria d'espanyols” no el “veuen clar” –englobant, en aquesta majoria, els seus votants i els dels populars i els socialistes– per bé que no va estalviar crítiques al PP, al qual va acusar de “deixar podrir” la situació política, i va subratllar que ells sí que tenen propostes per afrontar-la.

Justament el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va rebutjar que el seu partit estigui “aïllat” pels socialistes i el PP, i va reivindicar el dret de la força guanyadora de les eleccions a poder governar.

Fa uns dies, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va qualificar l'acord entre el PSOE i C's de “preocupant i decebedor”, i va considerar que significava l'enterrament definitiu de l'anomenada “tercera via” per a les aspiracions catalanes.

Llaurant una proximitat

En aquesta legislatura al Parlament, C's i el PSC han fet diversos gestos i maniobres que han evidenciat una certa proximitat. Alineats en el bloc unionista i contrari al dret a decidir, els líders de C's (Inés Arrimadas) i el PSC (Miquel Iceta), van protagonitzar, junt amb Xavier García Albiol (PP), una imatge icònica: el quadre d'anar a Madrid a presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la tramitació de la declaració independentista. Els tres partits ja havien intentat, abans, bloquejar aquesta declaració o ara també miren d'entrebancar la posada en marxa de les ponències sobre les tres lleis de desconnexió.

A l'Ajuntament de Lleida, l'alcalde socialista Àngel Ros governa amb el suport de C's, a canvi, entre d'altres coses, de reformar el reglament lingüístic de la Paeria. Un altre lloc on funciona l'acord entre socialistes i C's és a Andalusia: allà la seva presidenta, Susana Díaz, va aconseguir ser investida –no sense dificultats– amb els vots de C's.