POLÍTICA
BARCELONA - 7 març 2017 2.00 h

Forcadell acusa la fiscalia de “biaix ideològic”

 La presidenta demana al TSJC que no accepti la segona querella

 Els tres querellats de la mesa ho refermen

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els tres membres de la mesa de JxSí querellats –Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet– van presentar ahir els respectius escrits de súplica al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè no accepti la nova querella de la fiscalia pel “seu biaix ideològic”, a més de reiterar que el fet de votar a favor de l'admissió a tràmit de resolucions del debat d'orientació de política general, l'octubre passat, està emmarcada en la llibertat d'expressió.

El penalista Andreu van den Eynde, advocat de Forcadell i Simó (ERC), és contundent quan afirma que aquesta segona querella “ha suposat el desemmascarament d'una estratègia de la fiscalia que clarament s'endinsa en el terreny polític”. El lletrat hi assegura que el Tribunal Constitucional (TC) també es posa en política quan dicta sentències en què “anul·la sistemàticament qualsevol manifestació política de l'independentisme català”. A més, refusa que s'adjunti la querella a la primera causa perquè perjudicaria Forcadell.

Xavier Melero, advocat de Corominas i Barrufet, coincideix a expressar aquest biaix de la fiscalia en haver exclòs de la querella l'integrant de la mesa Joan Josep Nuet (CQSP), tot i que també va permetre la votació. Ho qualifica d'“innovadora doctrina”, la qual –hi afegeix– “advocaria per desplaçar els tradicionals criteris d'imputació objectiva per substituir-los per regles de responsabilitat segons la filiació política dels membres”. Melero hi precisa que no van cometre el delicte de prevaricació perquè “les actes sense valor de llei de la mesa no són resolucions administratives”. Tampoc –diu– van desobeir el TC, perquè el seu manament “no va ser concret i terminant”.

LA FRASE

No pot existir cap resolució judicial que generi un espai de prohibició del debat parlamentari
Andreu van den Eynde
ADVOCAT DE FORCADELL I SIMÓ

Sense denúncia de la fiscal Magaldi i recurs a Berga

La fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, ha desistit de denunciar el jove que la va increpar a les portes del judici pel 9-N a crits de “feixista”, després de revisar les imatges de l'incident i concloure que la recriminació que va fer-li per haver denunciat els polítics catalans no va tenir rellevància penal, segons van informar ahir fonts de la fiscalia de Barcelona. Magaldi, que va convocar una roda de premsa per donar la seva versió de l'incident, quan sortia per l'entrada del TSJC el 9 de febrer, i anunciar que sospesava obrir diligències per aquest fet, ha decidit finalment no actuar contra el jove que la va increpar, després d'analitzar la jurisprudència sobre conductes similars.

D'altra banda, la fiscalia també va comunicar ahir que presentarà recurs contra la decisió d'un jutge de Berga d'arxivar la denúncia contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per no haver retirat l'estelada del balcó del consistori durant dues eleccions del 2005, en considerar que no és delicte perquè “no és un acte de propaganda.”