POLÍTICA
SANT JUST DESVERN - 7 març 2017 2.00 h

Homs: “L'Estat està en fase Perestroika”

 L'exportaveu del govern denuncia que se l'ha tractat de “delinqüent” pel 9-N

REDACCIÓ - SANT JUST DESVERN

“L'Estat espanyol, jo l'identifico com una cosa que està en fase Perestroika”, va afirmar ahir el portaveu del Partit Demòcrata al Congrés, Francesc Homs, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, en referència al procés que va acabar amb la desintegració de l'URSS. “No tenen projecte”, va insistir l'exportaveu del govern perseguit per la celebració del 9-N. Homs va plantejar l'estat català com una oportunitat per a Madrid: “S'hauran de reinventar. La independència de Catalunya els anirà bé per redefinir-se i reprojectar-se.”

Amb el seu judici vist per a sentència, Homs va considerar que la decisió del tribunal, “sigui quina sigui, és dolenta per a ells”. “Per a nosaltres és bona en la mesura que igualment caminarem cap on estem caminant”, va reflexionar. El diputat al Congrés va comparar l'enjudiciament de les idees polítiques amb “una república bananera” i va reiterar que l'Estat es perjudicarà a si mateix. La sentència “serà la targeta de presentació de l'Estat espanyol davant la comunitat internacional”, va avançar.

Igualment, Homs va lamentar que Madrid intenti inhabilitar els representants polítics de l'independentisme català tractant-los de “delinqüents” i va advertir que així no aturarà el procés: “Com més alta sigui la pena que ens imposin, més gran serà la nostra llibertat.”

D'altra banda, Homs va subratllar diverses anomalies del seu judici, com ara la separació d'una mateixa causa entre el Tribunal Suprem i el Superior de Justícia de Catalunya, i les “anades i vingudes” de la fiscalia, que no va perseguir-lo penalment fins mesos després del 9-N.

El precedent Atutxa

A partir de l'antecedent de la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc, Juan Mari Atutxa (condemnat perquè va desobeir, segons el Suprem, malgrat que havia esta absolt inicialment per haver facilitat la constitució d'un grup parlamentari), Homs va recordar que el president ponent del seu procés és el mateix. “Hi ha coses que l'Estat no sap digerir bé, tot el que té a veure amb democràcia i el funcionament dels parlaments”, va etzibar.