POLÍTICA
BARCELONA - 7 març 2017 2.00 h

Junts pel Sí fa pinya per tirar endavant el referèndum

 El grup evita contradir la CUP i l'insta a pactar una resposta conjunta al dictamen que tomba la disposició final del pressupost

 El PDeCAT renya Junqueras perquè l'organització no avança prou

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Tant Junts pel Sí com els principals partits que l'integren van fer pinya ahir per l'objectiu del referèndum, després que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries posés en dubte divendres la constitucionalitat de la disposició final del projecte de llei de pressupost –que es vol aprovar definitivament la setmana que ve–, que insta expressament el govern a dotar les partides necessàries per convocar-lo. Sense que en transcendís una posició clara, la reunió de direcció del grup parlamentari va convenir que el dictamen, que no és vinculant, de cap manera aturarà una votació per a què, d'altra banda, no discuteix les partides econòmiques assignades, i es va instar a trobar una resposta conjunta amb la CUP, amb qui es reunirà aprofitant que demà i dijous hi ha ple. Els anticapitalistes ja han avisat que no volen tocar ni una coma de la disposició que es posa en dubte, tot i que això pugui facilitar impugnacions al TC. Al vespre, Anna Gabriel advertia que, si s'eliminés la partida per al referèndum, la CUP es replantejaria el suport parlamentari al govern.

“Es valoren totes les opcions i escenaris”, és tot el que van indicar a l'ACN alguns participants en la reunió de Junts. Entre les opcions, així, també hi hauria eliminar la disposició –que té un valor de mera declaració política, sense cap efecte pràctic– o matisar-la amb un altre redactat. En tot cas, després de les respectives reunions del matí, tant el PDeCAT com ERC es van mostrar convençuts que no hi haurà problema per trobar un desllorigador; això sí, sense entrar a definir què farien ells, per evitar contradir la CUP. Així, mentre els republicans assumien un paper de mediació per buscar el “punt de trobada”, els exconvergents es limitaven a destacar que el referèndum es pot fer dins el marc legal, i el dictamen “ajuda a fer-ho bé”. La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ho resumia en un lacònic comentari: “Per què ens hem d'encallar en una disposició addicional si anem a fer un referèndum?”, etzibava.

El comitè nacional del PDeCAT, reunit per primer cop des del gener –amb els deu alcaldes del Consell d'Acció Municipal acabat de nomenar, però sense l'expresident Mas per un retard aeri–, va fer pinya sense fissures al voltant del president Puigdemont i la proposta de referèndum, però també va enviar un avís a ERC, i en concret al vicepresident Junqueras, que tal com va recordar la coordinadora general, Marta Pascal, “és a qui es va encarregar la logística” per dur-lo a terme. Algunes fonts consultades assenyalaven el malestar del partit perquè l'organització “no tira” per culpa dels “qui tenien pressa”, en al·lusió a ERC. En canvi, els republicans ho neguen i asseguren que s'està treballant de manera discreta en els preparatius.

LES FRASES

Per què ens hem d'encallar en una disposició addicional si anem a fer el referèndum?
Marta Rovira
PORTAVEU DE JUNTS PEL SÍ
És compatible fer el referèndum amb les partides actuals i dins del marc legal. Hi ha marge per fer-ho bé
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL PDECAT
Caldrà trobar el camí del mig que ens permeti avançar, buscarem un punt de trobada amb la CUP
Sergi Sabrià
PORTAVEU D'ERC
No hi ha cap motiu per deslliurar-nos del compromís de fer el referèndum. El que ha passat ja ho sabíem
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP

La CUP retiraria el suport al pressupost si es canviés

“Vam donar suport al pressupost perquè hi havia el compromís de fer el referèndum, no pas per connivència fiscal o territorial amb el govern.” La diputada Anna Gabriel va donar ahir un toc d'alerta als socis parlamentaris que aposten ara per fer canvis en el redactat del projecte de llei del pressupost després que el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés la inconstitucionalitat de la disposició addicional que insta el govern a garantir una partida econòmica per a la celebració d'una consulta vinculant. De fet, Gabriel es va mostrar sorpresa pel rebombori ocasionat arran de l'opinió del consell. “Ja sabíem que això passaria”, hi afegeix. Per tal de poder exercir el dret a decidir en un futur pròxim, Gabriel va apel·lar un cop més al reconeixement internacional i a la determinació dels governants que haurien d'assumir el risc que suposa la desobediència, que tard o d'hora s'haurà d'exercir si el que es vol és l'autodeterminació del poble català. Gabriel va ser la protagonista d'una nova xerrada que la Fundació Romea va organitzar al teatre que porta el mateix nom. Poques hores abans que Gabriel, la també diputada Mireia Vehí apostava clarament per retirar el suport als comptes si el govern i Junts pel Sí decidien modificar el contingut de la llei. “No hi ha cap motiu per deslligar-nos del compromís de fer un exercici democràtic com el referèndum”, concloïa la diputada cupaire.