POLÍTICA
GIRONA - 7 març 2017 2.00 h

Moció d'ERC-MES i la CUP per vetar l'exèrcit a Girona

 Reclamen que es creï un codi ètic per evitar desfilades i actes en què es defensin les armes en espais civils de la ciutat

 Els dos grups revelen negociacions entre Fira de Girona i el cos armat per a l'Expojove

JORDI NADAL - GIRONA

Els grups municipals de Girona ERC-MES i la CUP-Crida per Girona porten conjuntament al pròxim ple municipal, dilluns vinent, una moció per “rebutjar qualsevol exaltació militar i de defensa de les armes a la ciutat de Girona”, va explicar ahir el regidor de la CUP Lluc Salellas. Aquest rebuig s'hauria d'expressar des dels representants municipals amb la no-participació en cap desfilada militar o en actes de promoció de l'exèrcit en espais civils de la ciutat, entre altres accions. Salellas va considerar que la limitació hauria d'afectar també la caserna de la Guàrdia Civil i les celebracions que s'hi fan el 12 d'octubre amb motiu del dia de la seva patrona, la verge del Pilar. El regidor d'ERC-MES Martí Terés hi va afegir que una de les expressions d'aquest rebuig a l'exèrcit hauria de ser vetar-lo en tot espai educatiu i d'exposició de la ciutat.

El document proposa també que es reforci la col·laboració dels contraris a la presència militar a la demarcació amb la creació d'una xarxa de municipis per a la desmilitarització de les comarques gironines. Seria un espai de trobada entre els municipis on la presència dels soldats ha generat conflictes o greuges i compartir-ne les problemàtiques i les possibles solucions.

En un altre apartat proposen que es creï un codi ètic de les normes i condicions d'ús dels equipaments municipals, a imatge i semblança del redactat per Fira de Girona per regular la presència de l'exèrcit o altres òrgans i entitats que facin promoció de l'ús de les armes.

El document demana, a més, que s'endeguin les accions necessàries davant el ministeri i l'Institut de l'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa per reclamar el traspàs a l'Ajuntament de Girona de l'edifici que l'exèrcit encara manté a les antigues casernes. Terés i Salellas van expressar l'esperança que el govern se sumi a la moció.

L'exèrcit i Expojove

Per altra banda, segons van explicar els dos regidors, l'exèrcit ja ha presentat la sol·licitud per participar en la pròxima edició d'Expojove, del 5 al 7 d'abril. Segons van explicar, Fira de Girona els ha exigit una sèrie de condicions en aplicació del nou codi ètic, que veta la participació d'entitats que facin exaltació de l'ús de les armes. L'exèrcit hauria expressat la seva disconformitat amb aquestes limitacions i s'hauria entrat en una negociació entre les parts. Terés i Salellas van reclamar a l'Ajuntament de Girona, patró de Fira de Girona, “que sigui valent” i es mantingui ferm contra la presència de l'exèrcit a la fira de formació i ocupació juvenil. Terés va reclamar al consistori que no compri “versions edulcorades” de l'exèrcit, com ara la participació en missions humanitàries: “Qualsevol entitat amb una desena part del pressupost de l'exèrcit seria més eficaç”, va considerar. La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, no va voler fer ahir cap declaració per confirmar o negar les negociacions amb l'exèrcit sobre la seva presència a Expojove.

LA DATA

05.04.17
començarà
la fira Expojove, en la qual l'exèrcit vol participar, tot i que Fira de Girona li ha posat impediments.