Educació i política

La Vanguardia en català | 07/05/2015 - 00:00h


Si hi ha un àmbit polític en el qual resulta desitjable el consens, aquest àmbit és el de l'educació. Les lleis relatives a l'educació haurien de ser sempre fruit del pacte entre els principals partits i mai una arma en la brega quotidiana. Per desgràcia, no és això el que passa al nostre país. Ahir en vam tenir una nova prova, en saber-se que el Govern espanyol pretén que el 25% de les classes impartides a Catalunya siguin en castellà i, també, que ha impugnat la matriculació escolar. L'Advocacia de l'Estat va presentar en efecte un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ), sol·licitant l'ampliació del període de preinscripció, amb la finalitat que als formularis s'hi afegeixi una casella en la qual els pares que ho desitgin puguin assenyalar que volen el castellà com a llengua vehicular per a l'ensenyament dels seus fills.

Aquest recurs, que va entrar al TSJC ja fa una setmana i mitja, no es va filtrar fins ahir, en vigílies de l'inici de la campanya electoral de les pròximes municipals. La qual cosa no fa sinó abonar la sospita d'intencionalitat política en la seva difusió ara.

José Ignacio Wert, ministre d'Educació, Cultura i Esport, va voler minimitzar l'impacte del recurs davant el TSJC, assenyalant que no obligaria tots els pares a repetir matriculacions. Només faltaria. El que no va aconseguir dissipar el ministre, l'acció de govern del qual ha estat regularment contestada a Catalunya, va ser la sospita relativa a la intencionalitat política del moment triat, que per cert és de retrocés del PP a les enquestes. Així ho van entendre almenys CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, que en una infreqüent roda de premsa conjunta van carregar contra la iniciativa ministerial, titllada d'atac polític frontal a la immersió lingüística aplicada a Catalunya gràcies a una llei del 1983, que ha tingut apreciables efectes integradors, i no ha impedit als estudiants d'aprendre correctament tant el català com el castellà. Aquestes formacions van ser molt crítiques amb el que van considerar un intent de judi­cialitzar les aules. I el president Mas va acusar el Govern central de provar d'aconseguir per via dels tribunals el que no obté per nombre de vots.

La població escolar suma a Catalunya un milió i mig de persones, i al febrer només s'havien rebut 326 peticions de famílies que rebutjaven la immersió. Aquest és un altre aval per al sistema català d'ensenyament. Però el clima polític a Catalunya és inestable, malgrat l'esforç de molts per bastir ponts de diàleg entre els bàndols en disputa, i no cal gens que el ministre Wert vingui a desestabilitzar-lo més.