POLÍTICA
BARCELONA - 7 maig 2016 0.00 h

El TC veta que el govern ampliï la despesa de personal

 Anul·la l'article 34 de la llei de pressupostos de la Generalitat del 2015, que permet crear llocs de treball per a nous serveis

 Creu que vulnera el límit de despesa que imposa la llei estatal

REDACCIÓ - BARCELONA

El Tribunal Constitucional (TC) va tornar a tombar ahir una norma jurídica catalana suspenent l'article 34 de la llei que regula els pressupostos de la Generalitat del 2015, que fa referència a l'increment de la despesa pública del govern en matèria de personal. D'aquesta manera, l'alt tribunal dóna la raó
a l'executiu espanyol, que va impugnar l'article el juny de l'any passat en interpretar que el text català contradiu la llei de pressupostos generals de l'Estat, que prohibeix “qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada” per a l'any en curs. De fet, l'article català especifica que no es podran tramitar expedients d'ampliació de plantilla que comportin un augment global de la despesa de personal, però sí que deixa la porta oberta a la possibilitat que l'executiu català autoritzi la creació de nous llocs de treball per posar en funcionament nous serveis públics.

La sentència del TC recorda que la carta magna estableix que l'autonomia pressupostària dels territoris ve supeditada per “les mesures de contenció de despesa pública” que estableixi l'Estat i que els pressupostos de les comunitats s'han de fer en coordinació amb la hisenda estatal. De fet, les al·legacions realitzades per la Generalitat i el Parlament de Catalunya no posaven en dubte la competència estatal en aquest aspecte, però argumentaven que l'article impugnat pel govern espanyol feia referència al fet que la Generalitat “només permetria la creació de nous serveis públics si això no comporta un increment global de la plantilla de personal del sector públic català”, de manera que, segons el parer de l'executiu català, no vulnera les limitacions de la llei de pressupostos generals de l'Estat.

El TC, però, desestima el recurs català afirmant que l'article de la llei catalana de pressupostos conté “una excepció a la regla general que impedeix ampliar la plantilla si comporta un increment de les despeses”. Aquest nou cop contra la funció legislativa catalana va provocar la reacció del govern català. “És un article que, des del punt de vista jurídic, no té cap problema ni cap importància”, va afirmar la secretària d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Meritxell Masó, que va qualificar la sentència de “nou atac frontal” a les competències de Catalunya i va acusar el TC de fer una lectura “absolutament política” de l'article anul·lat.

LA FRASE

És un article que, des del punt de vista jurídic, no té cap problema ni cap importància
Meritxell Masó
SECRETÀRIA D'ADMINISTRACIÓ I FUNCIÓ PÚBLICA DE LA GENERALITAT

“Intenten anul·lar l'autogovern”

El mateix dia que el Tribunal Constitucional anul·lava un nou text normatiu català, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va denunciar la intenció del govern espanyol de suspendre l'autonomia de Catalunya “fent un ús partidista” del TC. “Intenten aplicar l'article 155 de la Constitució per la porta del darrere”, va assegurar Mundó, que va acusar el govern del PP de “renunciar a fer política” i va xifrar “en una trentena” les normes jurídiques catalanes que el govern espanyol ha impugnat. En aquest sentit, Mundó també va criticar el TC per “desfer” la feina del Parlament de Catalunya i va anunciar que el govern de la Generalitat hi donarà “resposta” recorrent contra les suspensions de l'alt tribunal, si cal, a instàncies europees.