POLÍTICA
LONDRES - 7 maig 2016 2.00 h

Victòria històrica de l'SNP

 El partit independentista encadena el seu tercer triomf consecutiu a Escòcia i, tot i perdre la majoria absoluta, descarta formar cap coalició

 Els ‘tories' queden segons

 i els laboristes continuen en caiguda lliure

DANIEL POSTICO - LONDRES

El Partit Nacional Escocès (SNP) es va imposar ahir en les eleccions escoceses i va aconseguir una històrica tercera victòria consecutiva al Parlament de Holyrood. L'SNP va obtenir 63 escons, sis menys que en les eleccions del 2011, i va quedar a dos de la majoria absoluta. La gran sorpresa la van donar els conservadors, que es van enfilar fins a la segona posició i van desbancar els laboristes. Els tories van treure 31 escons, 16 més que el 2011, i els laboristes en van perdre 13 i van quedar en 24. Els Verds van obtenir sis diputats, quatre més que abans. Els liberaldemòcrates en van aconseguir cinc.

Tot i necessitar dos escons més per governar en solitari, i tot i la proximitat ideològica amb els Verds, Nicola Sturgeon, la líder nacionalista, va descartar la formació de cap coalició. Va assegurar que els 63 escons els donen “un mandat clar i inequívoc” i que per dos diputats no val la pena formar un govern de coalició. Prefereix buscar un suport puntual per ser investida primera ministre. Va dir també que formaria un govern “inclusiu”.

Aquestes eren les primeres eleccions escoceses a les quals es presentava Sturgeon, després d'haver reemplaçat Alex Salmond el 2014 a mitja legislatura. “L'SNP ha fet història en convertir-se en el primer partit que obté una tercera victòria consecutiva en unes eleccions escoceses”, va manifestar Sturgeon. I hi va afegir: “Hem guanyat el percentatge més alt de vot en una circumscripció i el nombre més alt d'escons en les circumscripcions.” Els vots a les eleccions escoceses es divideixen en circumscripcions i regions. Els nacionalistes també es van convertir en el primer partit a aconseguir el milió de vots des de la restitució autonòmica, el 1998.

Per la seva part, Ruth Davidson, la líder conservadora, que va aparèixer somrient davant les càmeres, va valorar els resultat en clau independentista i va dir que l'SNP no té cap motiu per convocar un nou referèndum. La segona consulta es va convertir de manera inesperada en el tema central de la campanya després que Nicola Sturgeon digués que se sentiria legitimada per convocar un nou referèndum en cas que les enquestes assenyalessin que més d'un 50% dels escocesos donen suport a la independència de manera “consistent i continuada”. “Després de no haver aconseguit majoria, qualsevol reclamació que faci l'SNP en els cinc anys vinents quedaria triturada per complet”, va destacar Davidson. “Sense mandat, sense majoria, sense causa, l'SNP ha de deixar ara que Escòcia continuï endavant.” El líder liberaldemòcrata també va dir que haurien d'enterrar el segon referèndum perquè no havien aconseguit el suport suficient.

Els grans derrotats van ser els laboristes, que van perdre fins a tretze escons. Continuen en caiguda lliure a Escòcia des del referèndum del 2014, quan es van unir als conservadors per fer campanya unionista. Els votants no els ho van perdonar. A les generals del 2015, els laboristes ja van ser esborrats de Westminster. Després de renovar-se i canviar de líder esperaven parar la pèrdua de suport a Escòcia, van presentar fins i tot un programa en el qual prometien apujar els impostos als més rics per recuperar el vot progressista que van perdre en mans dels nacionalistes, però no ho han aconseguit. Els laboristes han perdut la presència a tots els districtes electorals de Glasgow, tradicional feu laborista.

Després de conèixer els resultats, la jove líder laborista, Kezia Dugdale, va escriure un correu electrònic a tots els membres del partit i els va dir:“Heu de continuar lluitant pel que creiem tot i aquests punyents resultats.” El líder dels Verds, Patrick Harvie, va qualificar d'èxit els resultats del seu partit. “El declivi continu dels laboristes i el fet que l'SNP no hagi tret majoria ens dóna la possibilitat de ser més influents en el pròxim Parlament”, va destacar.

Aquesta serà una legislatura important, decisiva, perquè serà el Parlament escocès amb més poders des de la restitució autonòmica. El mes passat li van ser transferits els poders per controlar els impostos i la seguretat social, com a conseqüència de les concessions dels unionistes al final de la campanya del referèndum.

LES FRASES

Els 63 escons ens donen un mandat clar i inequívoc
Nicola Sturgeon
PRIMERA MINISTRA D'ESCÒCIA
Sense mandat, sense majoria, sense causa, l'SNP ha de deixar ara que Escòcia continuï endavant
Ruth Davidson
LÍDER CONSERVADORA ESCOCESA