SOCIETAT
BARCELONA - 7 maig 2017 2.00 h

L'Estat gasta a Catalunya el 70% del que pressuposta

 Madrid acaba invertint 7 de cada 10 euros pressupostats quan a la resta de comunitats la xifra s'eleva a 9 de cada 10

 Als comptes de l'any 2017 hi ha 30 milions menys previstos que al 2016

REDACCIÓ - BARCELONA

Ja és una tònica habitual. El grau d'execució dels pressupostos generals de l'Estat en territori català està molt per sota del que passa a altres comunitats autònomes. Si al conjunt del territori espanyol l'Estat acaba invertint 9 de cada 10 euros pressupostats, a Catalunya aquesta xifra se situa en el 70%, és a dir, de cada 10 euros aprovats als comptes de l'estat només s'acaben invertint 7. I aquest desequilibri s'ha repetit els últims anys. L'any 2013, la inversió va ser del 70,5%, el 2014, del 67,9% i el 2015, del 70,8%. En xifres reals, això va representar una inversió de 825 milions l'any 2013, 631 el 2014 i 736 el 2015. En conjunt, doncs, Catalunya va rebre de mitjana el 8,3% de les inversions del conjunt de les comunitats autònomes, un percentatge que dista de la contribució catalana al PIB estatal, que és del 18,9%.

Totes aquestes dades figuren en l'Informe econòmic i financer dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, que el Departament d'Economia ha elaborat amb dades del Ministeri d'Hisenda i que es pot consultar a la pàgina web del departament. Justament aquesta setmana els pressupostos generals de l'Estat ja han superat el debat a la totalitat al Congrés dels Diputats i preveuen una inversió de 1.150 milions per a Catalunya, 30 milions menys que els que es van planificar en els comptes de l'any 2016.

L'informe, que analitza l'execució pressupostària global d'inversions dels diversos ministeris, organismes autònoms, agències i altres ens, desglossa les inversions segons l'organisme executor i posa de manifest que les infraestructures suposen el 90% del total d'inversions a Catalunya. I dins de les infraestructures, les dedicades al transport terrestre són les que s'emporten més diners.

El segon bloc més important el conformen les inversions en recerca, desenvolupament i innovació. L'estudi revela que les inversions reals del Ministeri de Foment van caure a la meitat i van passar dels 272 milions del 2013 als 131 el 2015. En l'àmbit d'empreses públiques, la inversió d'Adif d'alta velocitat concentra una part important de les inversions.

Pel que fa a les infraestructures, el 2015 va ser l'any de la història que Catalunya va rebre menys inversions dels pressupostos generals de l'Estat, com va denunciar al novembre passat la Cambra de Comerç de Barcelona presentant una anàlisi basada en les xifres del Ministeri d'Hisenda. Concretament, es va executar només el 59% de la inversió prevista per aquell any: l'Estat va pressupostar 945,5 milions d'euros d'inversió en infraestructures a Catalunya i en va gastar 555,9.

LA XIFRA

1.150
euros
és la inversió prevista per a Catalunya l'any 2017 en els pressupostos generals de l'Estat espanyol.

Mas espera l'acció de la fiscalia per la compra d'urnes

L'expresident de la Generalitat i president del PDeCAT, Artur Mas, va vaticinar ahir una actuació de la fiscalia contra els membres del govern per la compra de més de 8. 000 urnes que, presumptament, podrien utilitzar-se en un eventual referèndum sobre la independència de Catalunya. Això és el que faran, “com a mínim”, perquè “no saben fer altra cosa”, va assenyalar Mas després d'assegurar que “això va endavant i arriba el moment decisiu”.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, per la seva part, va alertar que les amenaces de l'Estat “seran constants” a partir d'ara, i fins al dia del referèndum. Reguant va subratllar que comprar urnes “no és cap delicte” i, per tant, considera que la reacció del govern espanyol respon a la voluntat de “generar por” per evitar que la ciutadania es mobilitzi.

Per la seva part, la líder de Ciutadans (Cs) a Catalunya, Inés Arrimadas, va reclamar les urnes per a la celebració d'unes eleccions autonòmiques, però no per repetir la consulta independentista del 9-N, que consideraria “una irresponsabilitat enorme”.