Una curiositat

La Vanguardia en català | 07/07/2015 - 00:00h


Fernando Ónega


En un règim d'opinió pública, les enquestes tenen un valor democràtic només superat per les eleccions i les consultes en referèndum. Al món actual, l'enquesta es fa servir per a tot: per saber la freqüència de les relacions sexuals, per detectar els gustos del públic, per endevinar els girs de la moda o per saber per on van les tendències ideològiques. Les empreses i institucions que les fan servir solen connectar amb els gustos del públic. Això suposa renunciar a iniciatives pròpies, però ofereix més possibilitats d'encert. Polític o comercial.

L'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va tenir un gran impacte dins i fora de Catalunya perquè desmunta una creença molt estesa: que la majoria dels catalans volen la independència nacional. Hi ha, però, un aspecte secundari, potser tòpic, en el mateix sondeig que em produeix una gran curiositat: davant les elec­cions del 27-S, el 58,9% valorarà les propostes dels partits segons la seva capacitat de resposta a la crisi econòmica. Només un 21,1% votarà per les propostes que li facin sobre la relació Catalunya-Espanya.

Em produeix curiositat perquè la classe política dominant catalana posa sobre la taula de les urnes ­justament el contrari: un plebiscit per posar fi a la relació Catalunya-Espanya. Amb aquesta finalitat es pensa en la llista del president, en la llista unitària o en la llista unitària sense polítics. Tot per a la declaració ­unilateral i l'obertura del procés constituent. De solucions a la crisi no en vaig sentir cap. Si més no a Madrid no va arribar absolutament res. Ni tan sols manipulat.

Davant aquesta evidència podria dir que som davant una eloqüent mostra de distància entre la societat catalana i les seves classes dirigents. Podria afirmar que l'enquesta és l'avantsala d'un divorci entre les aspiracions ciutadanes i els objectius dels seus governants. Podria afirmar que aquest divorci és una de les causes de la tradicional abstenció de Catalunya, justament en qüestions que afecten la seva identitat com a nació. De moment ho deixo en simple curiositat: per què determinats polítics s'entossudeixen a ignorar els criteris de la societat.