POLÍTICA
BARCELONA - 7 juliol 2017 2.00 h

El CGE qüestiona la via ràpida de JxSí per a la llei de l’1-O

 El Consell, de caràcter consultiu, alerta que haurien de concretar els requisits per a la tramitació de proposicions de llei per lectura única

 JxSí assumirà els condicionants de “simplicitat” i “naturalesa”

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va esmenar ahir la reforma del reglament del Parlament que permetria aprovar les lleis del referèndum i la de desconnexió per lectura única i obriria aquest camí fins ara limitat als projectes legislatius del govern a les proposicions presentades pels grups. L’ens consultiu va assenyalar que la via exprés s’hauria de limitar als casos en què la “naturalesa de la proposició de llei ho aconsellés o la simplicitat de la formulació ho permetés”. Com que en la reformulació de l’article 135 del reglament no s’especifica aquest requisit, el Consell sosté que es vulnera l’Estatut i la Constitució, que garanteixen el dret dels ciutadans a participar “en condicions d’igualtat” a través dels seus representants en els afers públics. JxSí va assegurar que assumirà els conceptes de simplicitat i naturalesa, i va interpretar el dictamen com un aval a la reforma. De fet, aquest requisit figura en termes idèntics en els reglaments del Congrés i del Senat, i per aquest sedàs es van passar la reforma exprés de l’article 135 de la Constitució i la reforma de la llei del Tribunal Constitucional que faculta l’alt tribunal a forçar l’execució de les seves sentències.

El PSC, per contra, veia en el pronunciament del CGE una “autèntica rebregada” a la majoria independentista. Per C’s, el Consell acredita que JxSí i la CUP “no poden trametre mitjançant la lectura única una llei de complexitat que alteri la configuració institucional del país”. Els grups d’Inés Arrimadas i Miquel Iceta són els que havien demanat el pronunciament de l’òrgan que vetlla per l’adequació de les lleis a l’ordenament.

El Consell de Garanties, a més, assenyala que la proposició de llei que s’acollís a la lectura única hauria de complir els procediments de tramitació habituals per a les normes com ara l’admissió i la qualificació de la Mesa, la publicació de l’articulat en el Butlletí oficial del Parlament de Catalunya, la facultat de presentar esmenes per part de la resta de grups parlamentaris i el termini de sol·licitud de dictamen al mateix Consell de Garanties. Uns tràmits que allarguen el curs intern de les lleis de l’1-O i de desconnexió i que, per tant, facilitarien la capacitat d’actuació del Consell de Ministres a l’hora de promoure la impugnació de les lleis, i del Tribunal Constitucional per executar les suspensions preventives que demani l’executiu.

De fet, tal com està redactada la reforma del reglament promoguda per JxSí, la tramitació de l’1-O ja s’allargaria uns 15 dies, aproximadament, si es compten els dies perquè l’oposició pugui demanar igualment un dictamen del CGE. Aquest ens consultiu també aconsella que s’expliciti en l’article 135 “la facultat de presentar esmenes i els termes en què se substanciaria aquest tràmit”. JxSí, però, no es va obrir a fer aquesta modificació en l’articulat.

CSQP i el PP també van carregar contra la via exprés impulsada per la majoria independentista. Pel grup de la confluència d’esquerres, el dictamen “suposa una nova, documentada i contundent desautorització del full de ruta del govern i de JxSí amb la seva anunciada llei del referèndum”. Els populars, per la seva banda, van argumentar que el dictamen “posa en negre sobre blanc l’independentisme polític que ha tractat de retorçar el reglament per silenciar tota la ciutadania que no combrega amb l’independentisme”.

Caldria que l’article 135 preveiés explícitament la facultat de presentar esmenes
Consell de Garanties Estatutàries
Assumim el que diu el CGE [...]. Simplicitat i naturalesa. Cap problema per fer-hi referència
Roger Torrent
PORTAVEU ADJUNT DE JXSÍ
No poden trametre mitjançant la lectura única una llei de complexitat que alteri [...] el país
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE C’S AL PARLAMENT
El que haurien de fer és preservar tots els aspectes del procediment que el CGE els requereix
Ferran Pedret
PORTAVEU ADJ. DEL PSC AL PARLAMENT
El dictamen suposa una documentada i contundent desautorització del full de ruta del govern
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP
És alarmant la deriva que l’independentisme polític està portant a aquesta cambra
E
Esperança García
PORTAVEU ADJUNTA DEL PP

La via ultraexprés tampoc serviria, segons el Consell

No forma part de les conclusions del dictamen perquè no n’era objecte, però el Consell de Garanties Estatutàries també es refereix a la via ultraexprés que podrien usar JxSí i la CUP per tramitar la llei del referèndum com a alternativa a la lectura única. Es tracta del marge de maniobra que els deixa l’article 81 del reglament del Parlament. Segons l’òrgan consultiu, la possibilitat que obre aquest article perquè s’incloguin nous punts de l’ordre del dia en el ple de manera immediata té uns “límits que s’han de respectar”. Indica que la inclusió d’una llei implica que hagi complert els tràmits d’admissió, publicació, debat i presentació d’esmenes, a més de la possible sol·licitud de dictamen al mateix CGE. Diu que són “elements essencials i inexcusables del procediment legislatiu” previstos en la Constitució, l’Estatut i el reglament del Parlament.