SOCIETAT
BARCELONA - 7 juliol 2017 2.00 h

Interior convoca 500 places per a Mossos, un cop superat l’escull estatal

 El candidat podrà tenir fins a 65 anys i els estudis necessaris pugen de l’ESO al batxillerat

 El conseller afirma que calen “per raons de seguretat”

REDACCIÓ - BARCELONA

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va anunciar ahir que s’ha signat la convocatòria per cobrir 500 places per a Mossos d’Esquadra, que ha de sortit publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) d’avui. “Són 500 nous mossos que ens fan falta per seguretat”, va ressaltar Jané en la clausura de la VII Escola d’Estiu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

El conseller hi va afegir que amb aquesta segona convocatòria donen garanties als opositors, ja que el govern de la Generalitat “ha atès el requeriment del Ministeri d’Hisenda després de modificar l’acord de l’abril i deixar-lo en 50 places i aprovar una nova oferta complementària de 450”. Segons Interior, la “problemàtica jurídica plantejada per l’Estat ha quedat superada” amb l’aprovació del pressupost estatal per al 2017, que assegura que “permet una major flexibilitat en el càlcul de les taxes de reposició” i per això el govern ha tirat endavant la segona convocatòria sense témer que sigui impugnada per l’Estat.

Tatuatges, discrets

Entre les novetats de les bases de la convocatòria hi ha l’ampliació de l’edat màxima per presentar- s’hi, dels 35 als 65 anys, i que caldrà el títol de batxillerat, l’FP2 o l’equivalent, mentre que fins ara el requisit era haver acabat l’ESO, segons van avançar fonts del Departament d’Interior. També es permetran els tatuatges visibles sempre que no siguin ofensius i no superin els 15 centímetres quadrats a la zona del coll i els 70 als braços.

El conseller va insistir que aquesta convocatòria és imprescindible per a la seguretat de Catalunya, ja que dona resposta “a una exigència de la societat, que necessita noves promocions de Mossos”.

Aquesta convocatòria és la primera des de fa sis anys, i sortirà al DOGC demà, cosa que permetrà als aspirants començar a inscriure’s de manera telemàtica a partir de dissabte, segons el conseller d’Interior. Jané va detallar que, com va prometre el seu departament al Parlament, ha signat abans de l’estiu la convocatòria per a aquesta promoció de 500 nous mossos, que serà la número 26 i la primera des de l’any 2011, quan es van llicenciar 600 policies.

El conseller va insistir en la importància que s’incrementi la plantilla de la policia catalana, que ara té uns 16.800 agents, respecte dels 18.267 que es va estipular a la Junta de Seguretat del 2006 com la plantilla òptima dels Mossos d’Esquadra. Jané va lamentar que des de l’última promoció, el 2011, la plantilla dels Mossos d’Esquadra, que va arribar a superar amb escreix els 17.000 efectius, no només no ha augmentat, sinó que s’ha reduït en uns 400 efectius –en no cobrir-se totes les baixes–, malgrat que les “exigències” en matèria de seguretat “són més altes”, per l’augment de l’amenaça gihadista i per l’increment del turisme, entre altres aspectes.

“Els alcaldes, els municipis, la societat, ens demanen més agents. Davant d’aquesta reclamació, no podíem deixar de convocar, de complir l’objectiu de les 500 places, perquè la pèrdua d’efectius no és admissible”, va exclamar Jané.

El conseller es va mostrar convençut que la convocatòria tindrà milers d’aspirants i va garantir que finalment els que superin les proves seran “els més ben preparats”. “És un repte seleccionar els millors, els que puguin donar un millor servei a la ciutadania”, va destacar el conseller.

En aquest sentit, Jané va remarcar que als aspirants se’ls exigiran els valors intrínsecs al cos dels Mossos d’Esquadra, com ara la proximitat al territori i la voluntat de servei a la ciutadania i que facin complir les lleis i les apliquin d’acord amb el codi deontològic policial perquè les seves actuacions siguin “impecables”. Jané va advertir que la seguretat és un “pilar bàsic” del sistema democràtic i una garantia per a l’estat social, i per això es va mostrar convençut que la ciutadania “segur” que dona suport, en l’actual context d’amenaça gihadista, que la policia catalana inverteixi més en mitjans materials i personals.

LA FRASE

S’ha atès el requeriment d’Hisenda i s’ha adaptat una oferta pública a 50 agents i ara en fem una altra de 450
Jordi Jané
CONSELLER D’INTERIOR