POLÍTICA
MADRID - 7 juliol 2017 2.00 h

L’1-O reconcilia Rajoy i Sánchez

 El govern espanyol celebra la “coincidència absoluta” en el rebuig al referèndum

 El líder del PSOE reitera que farà costat al del PP per aturar-lo, però li reclama “mesura” i diàleg amb Puigdemont

 El cap de l’oposició avisa que, si no mou fitxa aviat, els socialistes promouran iniciatives

MONTSE OLIVA - MADRID

Després de gairebé tres anys d’exhibir una interessada falta de sintonia, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez oferien ahir la imatge contrària: la d’un acostament sense fissures amb l’1-O de teló de fons. La rotunditat entre el president de l’executiu espanyol i el líder del PSOE a l’hora de rebutjar el referèndum va marcar la primera trobada entre els dirigents estatals des que el maig passat el madrileny va recuperar la secretaria general del PSOE. L’epicentre de la conversa va ser, precisament, una cita a les urnes cada dia més pròxima i que tots dos es van conjurar perquè no se celebri. Rajoy, garantint que l’aturarà, i Sánchez, donant fe que estarà al costat del govern espanyol en defensa de la “legalitat i la Constitució”. I això és el que va voler destacar el portaveu governamental, Íñigo Méndez de Vigo, després d’una trobada que va durar gairebé dues hores i mitja i que les dues parts van corroborar que va ser força cordial. “Hi ha una coincidència absoluta” en la constatació que l’1-O és “il·legal” i “inacceptable” i que és un “simulacre” que s’ha de poder aturar. Per La Moncloa, el més important ahir era que es transmetés un missatge d’unitat que es traduirà en un contacte permanent entre els dos líders.

Un cop constatades les coincidències, el líder socialista va voler introduir els matisos per mantenir l’estratègia de marcar distàncies respecte a l’immobilisme del PP i va parlar de la “necessitat” d’explorar la via política, perquè “Catalunya i Espanya no poden aguantar més temps sense una solució”, afirmava ahir a la nit en una entrevista a Telecinco. Per tot plegat, Sánchez va deixar damunt la taula un paquet d’iniciatives legislatives per intentar “destensar” la situació.

Diàleg amb Puigdemont

Pel socialista, és cabdal que Rajoy s’assegui a parlar amb Carles Puigdemont –si bé el del PP li va deixar entreveure que aquesta cita la veia “molt complicada”–, però també li va exigir que mogui fitxa en l’àmbit parlamentari. I, en aquest punt, Rajoy es va comprometre a “estudiar” les propostes que li va plantejar Sánchez i a donar-hi resposta, assenyalaven fonts socialistes.

Poc convençuts, però, que s’obri el diàleg polític amb Catalunya, així com de l’efectivitat de la iniciativa de promoure un front comú al Congrés, el grup socialista ultima un paquet d’iniciatives –per al qual buscaria una majoria alternativa al PP que podria incloure també ERC i el PDeCAT– per impulsar una reforma de la Constitució en clau federal que reconegui Catalunya com a “nació cultural”. Si bé no van voler explicitar què és el que portaran a la cambra baixa –a partir del setembre–, algunes fonts assenyalaven que es tindran en compte part de les 46 reivindicacions que l’abril de l’any passat Puigdemont –sense gens d’èxit– va exigir negociar amb Rajoy en matèria de respecte a la llengua i a l’autogovern, més finançament per als serveis socials i per a les polítiques d’ocupació i més inversió en infraestructures (rodalies i corredor mediterrani).

En el seu debat d’investidura fallit del març de l’any passat, Sánchez ja s’havia compromès a aplicar cinc de les vint-i-cinc reclamacions –totes extensibles, això sí, al conjunt dels territoris– que al seu dia Artur Mas també havia deixat a La Moncloa. Però ara es tractaria d’ampliar el paquet per encabir-hi algunes de les exigències afegides per Puigdemont. També en la línia expressada recentment per alguns dirigents socialistes com ara l’extremeny Guillermo Fernández Vara –actual president del consell federal del PSOE–, l’equip de Sánchez analitzarà la viabilitat de recuperar alguns punts de l’Estatut que van ser fulminats pel TC. A aquesta mesura, ja s’hi havia compromès José Luis Rodríguez Zapatero amb José Montilla, però mai la va desenvolupar.

Contraris a l’article 155

Mentre que La Moncloa evitava desmarcar-se del guió de la complicitat que s’ha establert entre els dos dirigents polítics per fer front a l’1-O, Sánchez –si bé no la negava– hi afegia que havia demanat “mesura” a Rajoy a l’hora de prendre determinades decisions per aturar-lo. Així, si bé el socialista assegurava que el president espanyol no li havia traslladat cap de les fórmules que a hores d’ara ja tenen damunt la taula, va avançar que el seu partit és contrari a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autogovern. Més enllà que fins i tot entre els socialistes discrepin de l’abast que tindria aplicar-lo –hi ha qui considera que no implicaria prendre competències–, la portaveu al Congrés, Margarita Robles, assegurava que la direcció del partit havia coincidit dilluns passat que aquesta no era una mesura “convenient” i que així es va traslladar a Rajoy.

Dins del PSOE són del parer que el president espanyol no la té com a prioritària i que més aviat és partidari d’activar la via del TC, que preveu la suspensió de càrrecs públics que incompleixin les sentències. En aquest punt, el PSOE admet que, malgrat que es va oposar a la reforma que dota el tribunal de capacitat sancionadora, en cap cas discreparà públicament de les decisions que prengui el TC quan el govern li traslladi la patata calenta perquè inhabiliti dirigents catalans. “Tenim la norma de respectar les sentències”, concloïen.

Catalunya i Espanya no poden aguantar més temps sense que hi hagi una solució política
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
No n’hi ha prou a atrinxerar-se en plantejaments defensius; Rajoy ha de buscar solucions
Margarita Robles
PORTAVEU DEL PSOE AL CONGRÉS
La coincidència substancial entre tots dos és declarar inacceptable el referèndum
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
Dialogar sobre destruir Espanya no pertoca, és il·legal. Aquest diàleg no es produirà
Rafael Hernando
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS