POLÍTICA
BARCELONA - 7 juliol 2018 2.00 h

Veus contra la repressió

 Bombers, mestres i treballadors expliquen experiències de rebel·lió contra el poder

 “El dret a l’autodeterminació és més legítim amb un règim antidemocràtic”, sosté Salellas

MAYTE PIULACHS - BARCELONA
Dos mossos han estat citats a un jutjat de Lleida per l’escanyament d’un bomber en una protesta

La força del moviment ciutadà i transversal que va significar l’1d’octubre a Catalunya “es vol reescriure, i el que era botxí i ens pegava ara es presenta com a víctima i nosaltres som els botxins que els assetgem”, assegurava ahir Josep Lluís del Alcalzar, mestre de l’IES Palau, de Sant Andreu de la Barca, amb nou professors investigats i acusats d’humiliar fills d’agents de la Guàrdia Civil. Del Alcazar va explicar el setge viscut per part d’aquests mestres, com els de la Seu, ahir a la Universitat de Barcelona, en la primera taula La Causa general contra l’autodeterminació, de les Jornades contra la Repressió Política, Social i Sindical, que organitza fins avui la Plataforma 3 d’Octubre . El professor va explicar que primer van optar pel silenci, i més amb la mordassa del 155, però davant les informacions cada cop més agressives van reivindicar-se i van rebre mostres de solidaritat d’arreu.

Els integrats de Bombers per la República, secció de l’ANC, també han viscut en pròpia pell la repressió, i Jordi Jorba, un dels seus membres, va lamentar que agents dels Mossos d’Esquadra hagin repetit accions de repressió contra els ciutadans en les mobilitzacions de talls de carreteres, com la policia espanyola va fer l’1-O.Va posar el cas extrem de dos antiavalots que van prémer el coll d’un bomber de Santa Maria d’Oló fins a deixar-lo inconscient en la protesta a l’A-2 a Soses. “Aquest mes de juliol, els han citat a declarar al jutjat. Quinze dies després de la nostra denuncia, els Mossos en van presentar una”, va relatar. Per Jorba, s’ha volgut aturar la seva força i el suport ciutadà, i va detallar que a partir del 3 d’octubre ja no duen uniforme per no ser criticats i sempre actuen i es mobilitzen quan són fora de servei. “Va ser molt potent, la imatge de bombers fent de cordons de seguretat i sense que passés cap incident”, va sostenir Jorba, que va indicar que també són assetjats per grups feixistes.

Maria Gordillo, del grup feminista 8milMotius, va reivindicar l’acció de les dones i va criticar que se les menystingui perquè no són “feministes que no molesten”. Andrés Bódalo, del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), un any empresonat per una acció de protesta amb lesions i que ara va amb un control de polsera telemàtica (segons va explicar), va animar els presents a mobilitzar-se i unir-se arreu de l’Estat espanyol. “Cal posar fi a la monarquia i tirar a terra les presons”, va dir. L’advocat i exdiputat de la CUP, Benet Salellas, va donar forma jurídica a la crida de Bódalo. “L’1-O va ser un exercici d’autoderminació i després va venir la repressió”, que pretén “reescriure un relat” amb procediments penals contra càrrecs polítics i ciutadans en un nombre desconegut i desorbitat. “La lliçó que hem aprés és que quan el govern està en risc tots els poders de l’Estat s’uneixen. Amb un règim cada cop més antidemocràtic, és més legítim el dret a l’autodeterminació”, va cloure Salellas.

Avui les jornades es traslladen a La Farinera del Clot, on es donarà veu a familiars del joves d’Altsasu, al sindicat manter de Barcelona i Madrid, a la Plataforma contra el Mur de Múrcia, i de No Callarem. Precisament, Tamara Carrasco, activista investigada per l’Audiencia Nacional , podrà participar avui en l’acte de Demà pots ser Tu perquè es farà a la seva vila, Viladecans, d’on té prohibit sortir-ne. L’acompanyarà l’advocada Carla Vall.