07/08/15. Joaquim Coll. Paranoia política. El Periódico.

Paranoia política


 JOAQUIM COLL

@joaquimcoll

DIVENDRES, 7 D'AGOST DEL 2015

Em pregunto què explica que Raül Romeva, amb una trajectòria política que està en l'anomenada esquerra alternativa, s'hagi passat a les files del separatisme exprés. Doncs segurament que comparteix un punt de fixació paranoica amb alguns dels integrants de la llista Junts pel Sí. «Ens han apallissat de dalt a baix» o «si no guanya el , la resposta de l'Estat serà bel·ligerant contra Catalunya i el retrocés serà imparable», són afirmacions seves de les últimes hores.

Si repassem l'hemeroteca, veiem que Romeva ja començava a donar símptomes d'obsessió aguda el 2012 quan va promoure juntament amb altres eurodiputats sobiranistes una carta a la Comissió Europea demanant empara i protecció davant una possible invasió de l'exèrcit espanyol. «Quan a un li passen els avions caces pel cap, i no s'ho espera, es genera incertesa» o «Catalunya necessita tenir garanties que no serà atacada», va declarar. Aquell any ja havia traspassat el ridícul quan es va alinear amb la petició del convergent Ramon Tremosa perquè Brussel·les condemnés la trepitjada que va patir Messi per part de Pepe en un partit de la Copa del Rei.

Els següents integrants d'aquesta estranya llista cívico-partidista per al 27-S també ens han deixat altres frases enverinades. De la inefable Carme Forcadell n'hi ha prou de recordar allò de «l'Estat ens vexa». I de la seva companya catalina (Polònia dixit), Muriel Casals, tenim una altra filípica per a la història: «aquells pares (els que desitgen una educació bilingüe) maltracten els seus fills». Obsessió la que demostra el nacionalisme per eradicar la presència del castellà de l'espai públic i educatiu a Catalunya, i fer-nos creure que és l'única forma de defensar el català. Però el premi gros de la paranoia és per a Artur Mas, digne successor de Jordi Pujol en sentències apocalíptiques. «Si no aprofitem aquesta oportunitat l'Estat ens passarà per sobre sense misericòrdia», va afirmar recentment, que enllaça amb aquella antiga advertència seva que «ens volen trencar les cames». Recordem que el president va justificar les eleccions anticipades i el seu caràcter plebiscitari com un acte en «legítima defensa» davant l'atac sistemàtic de l'Estat i no va descartar que hi pogués haver «guerra bruta».

Tanta paranoia respon als nervis davant una possible derrota que passaria per no arribar a la majoria absoluta ni amb els diputats de la CUP. Tenen enquestes que així ho indiquen. La campanya serà dura i el discurs de la por l'escoltarem més en boca dels separatistes que dels anomenats unionistes. És el secessionisme el que s'autoplebiscita, encara que amb unes regles sempre susceptibles de ser modificades. El problema de la paranoia és que s'encomana. Les vacances són sempre un bon antídot. Feliç estiu
.

Comments