POLÍTICA
Barcelona - 7 octubre 2015 2.00 h

Les Illes tomben la llei que prohibia la bandera catalana

 El PP abandona l'hemicicle arran de la votació unitària del PSIB, MES, Podem, PI i l'abstenció de Ciutadans

REDACCIÓ

“Avui ha mort un símbol de la prepotència i la imposició”, afirmava ahir la presidenta del govern balear, Francina Armengol (PSIB), al Parlament de les Illes després que la majoria de socialistes, sobiranistes de MES, Podem i l'autonomista PI deroguessin la llei de símbols aprovada pel PP. Aquesta llei va ser aprovada pel govern popular de José Ramon Bauzá per prohibir que les escoles pengessin la bandera catalana que la comunitat educativa usava en defensa de la llengua de les Illes i en protesta pel decret de trilingüisme que posava fi a trenta anys d'immersió lingüística en català.

Segons expliquen les agències, mentre els dos diputats de Ciutadans s'abstenien els del PP abandonaven l'hemicicle per no haver de votar la derogació d'una llei que, després de la caiguda de Bauzá, els ha dividit. La derogació, que va ser la primera mesura del nou govern del PSIB i MES, suposa també l'arxivament immediat de tots els expedients sancionadors oberts pel govern de Bauzá contra mestres i directors d'escoles i instituts.

El diputat del PP Miguel Ángel Pérez va defensar que la llei pretenia garantir la “protecció” de la bandera pròpia de les Illes. El diputat de Podem Baltasar Picornell responia que la llei era l'obsessió de Bauzá de “reinventar la història de Balears”.

LES FRASES

És un dia de celebració a favor de la llibertat d'expressió, de la llengua, la cultura i l'educació
Marc Pons
PORTAVEU DEL GOVERN BALEAR
La nostra catalanitat està reconeguda a l'Estatut pels territoris que comparteixen una llengua comuna
Nel Martí
PORTAVEU DE MES PER MENORCA

El govern Bauzá ha dividit el PP

En principi, el PP pretenia que la llei de derogació no es votés ahir i, per això, havia presentat una proposició no de llei in voce per desenvolupar una llei de símbols amb el “màxim consens”. Es tractava d'evitar la votació perquè el partit estava dividit entre els que volien abstenir-se reconeixent que Bauzá s'havia equivocat i els que volien votar-hi en contra. Al final, la proposició del PP no va ser acceptada per MES i Podem i els populars van abandonar la sala de plens. MES i Podem estan disposats a debatre però no a acceptar una llei de símbols que consideren que només pretén impedir la llibertat d'expressió.