POLÍTICA
MADRID - 7 octubre 2015 2.00 h

Rajoy es vanta de ser immobilista i critica Mas

 Promet recompondre ponts amb Catalunya però no amb els que propugnen la “desobediència” i la “deslleialtat”

 Culpa el president de la Generalitat de tenir la “major responsabilitat” del procés

REDACCIÓ

Mariano Rajoy pretenia deixar el procés català fora de la seva campanya electoral per les eleccions estatals del 20 de desembre, seguint la tesi que el debat territorial pot perjudicar el PP i, vistos els resultats del 27-S, a qui beneficia és a Ciutadans. En plena campanya, tanmateix, i amb el partit perjudicat pel cas Rato i colpejat per les dures crítiques de José María Aznar a la seva gestió, Rajoy s'hi va tornar a referir. El president espanyol es va vantar del seu immobilisme davant les propostes de pacte fiscal i de referèndum pactat plantejades pel govern i el Parlament catalans i va acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, de tenir la “major responsabilitat” en l'anomenada transició nacional.

“Si és immobilista negar-se a celebrar un referèndum o negar-se a un pacte fiscal, sóc immobilista”, va sentenciar, tot remarcant que va actuar com un president del govern espanyol “responsable”. Segons Rajoy, és Mas qui té “la major responsabilitat” de la situació actual, atès que, formant part d'un govern que ocupava la “centralitat”, va optar per trencar amb Unió, el seu soci de federació, es va aliar “amb tota l'esquerra” i va deixar el seu partit “amb el pitjor resultat de la història i va generar aquest problema”.

Rajoy es va declarar disposat a treballar per reconstruir el diàleg amb Catalunya, en un discurs al Foro Abc. El també líder del PP va assegurar que treballarà per construir nous ponts i per “recompondre la fractura” que considera que s'ha generat en la societat catalana, en la línia vaticinada per Aznar. En canvi, va garantir que “no perdrà ni un minut” amb aquells que es mouen amb l'“únic nord” de la “deslleialtat” i la “desobediència” a la legalitat espanyola.

Rajoy considera que a Catalunya es necessita fer molta pedagogia, tot i que va reconèixer que això comporta el seu temps i és una tasca que el govern de l'Estat no pot fer sol, sinó que requereix de la col·laboració de “tots els espanyols”.

Per fer-ho va receptar prudència, proporcionalitat, sentit comú i va insistir que no es pot renunciar als principis de la Constitució ni a la “convivència”. Diàleg, sí. Però no per trencar la sobirania espanyola ni “liquidar” la igualtat i els drets dels ciutadans de l'Estat, hi va afegir Rajoy.

LES FRASES

La major responsabilitat la té qui, sent líder d'un partit que ocupava la centralitat, trenca amb Unió
[Mas] s'alia amb tota l'esquerra, deixa el seu partit amb el pitjor resultat de la història i genera aquest problema
Explicar les coses i fer pedagogia necessita temps. No ho pot fer només el govern, és una tasca conjunta de tots els espanyols
Si és immobilista negar-se a celebrar un referèndum o acceptar un pacte fiscal, sóc immobilista
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Munté insisteix que Mas és un “actiu indispensable”

En plenes negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, la portaveu del govern, Neus Munté, va reiterar que Artur Mas és “un gran actiu, imprescindible”, internament i com a representant de la Generalitat davant la comunitat internacional. Després de la reunió setmanal del Consell Executiu, Munté va voler mantenir la “discreció” i es va mostrar segura que es trobaran “espais d'acord”.

Iceta: “Esperem que algun dia JxSí començarà a governar”