POLÍTICA
BARCELONA - 7 octubre 2016 2.00 h

El TC també anul·la sis articles de la llei d'igualtat entre homes i dones

REDACCIÓ - BARCELONA

El Tribunal Constitucional (TC) també va desestimar ahir el recurs del govern contra la suspensió de sis articles de la llei d'igualtat entre homes i dones de Catalunya. El govern de l'Estat havia presentat recurs contra una dotzena d'articles de la normativa catalana aprovada el 2015 i ahir el TC va donar-li la raó en la meitat dels articulats. La suspensió s'argumenta perquè es considera que correspon a l'Estat, i només a l'Estat, regular determinades situacions sobre la igualtat de gènere, com ara les mesures per prevenir l'assetjament o contra aquests comportaments en empreses i col·lectius, o bé garantir la igualtat d'oportunitats. Tot i la suspensió, el global de la llei queda respectat.

També s'instava les empreses –o altres companyies– que hagin de contractar un bon nombre de treballadors a intentar fer-ho de manera paritària. Aquest repartiment s'hauria de tenir també en compte a l'hora de gestionar els plans de reducció del nombre d'empleats, recomanacions que han estat anul·lades. El TC ha suspès també l'article que insta les empreses a l'exposició diferent dels factors de risc d'homes i dones. L'article 59 tipifica les infraccions i el 64 estableix la concurrència de les sancions amb l'ordre jurisdiccional penal. Tots dos han estat suspesos pel TC perquè ja hi ha legislació estatal sobre aquest àmbit. Fins i tot ha qüestionat que s'obligui els sindicats a tenir en compte el repartiment per gènere dels treballadors a l'hora de fer propostes de representants sindicals.

La consellera de Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa, va recordar ahir que el gros de la llei s'ha respectat i que l'anul·lació d'alguns articles no impedirà la seva aplicació.