POLÍTICA
BARCELONA - 7 octubre 2016 2.00 h

El TC passa el cas Forcadell a la fiscalia perquè l'acusi de desobediència

 El tribunal sorprèn perquè va anunciar que ajornava la decisió per debatre la seva potestat coercitiva

 El fiscal superior de Catalunya haurà de resoldre-ho

M. PIULACHS/ M. OLIVA - BARCELONA

De manera inesperada, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar ahir comunicar a la fiscalia que, “si ho estima procedent”, denunciï la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per un delicte de desobediència al mateix tribunal en haver sotmès a votació les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent.

Amb aquesta resolució, el TC passa la patata calenta del cas Forcadell a la fiscalia, a instàncies de l'advocat de l'Estat que, de manera reiterada, li reclamava que “procedís a deduir testimoni de particulars” perquè es puguin exigir responsabilitats penals a la presidenta del Parlament. L'advocacia de l'Estat i la mateixa fiscalia general de l'Estat podien haver actuat d'ofici i denunciar Forcadell. I és que, davant tanta insistència, el TC replica a l'advocat de l'Estat que “sempre ha tingut les atribucions de fer complir les seves resolucions, abans de la llei 15/2015” i que fins ahir “no ha trobat necessitat de recórrer a aquestes”.

Amb tot, el TC sorprèn perquè només fa tres setmanes que el seu ple va anunciar que ajornava la resposta al recurs presentat pels governs de Catalunya i del País Basc contra les seves noves competències coercitives que li havia donat el govern del PP l'any passat, davant la falta de consens. Un ajornament amb el qual també es veia implícit que aparcava uns mesos la resolució del cas Forcadell.

Ara, amb l'encàrrec ja formal del TC, la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, haurà de decidir a qui encarrega la querella contra Forcadell. Com que la presidenta és una política aforada al Parlament, és la fiscalia superior de Catalunya la que hauria de resoldre-ho. En el cas del 9-N, els fiscals catalans no van veure delicte en les accions de Mas, Ortega i Rigau, i l'acusació va venir feta des de Madrid.

La pressa del TC per treure's del damunt el cas Forcadell arriba enmig del debat de política general al Parlament i, sobretot, enmig del debat del PSOE per resoldre l'abstenció. Mariano Rajoy, si més no, ha usat el procés català com un dels elements de pressió als socialistes per exemplificar la urgència del perquè s'ha de tenir un govern fort que faci front “al desafiament”.

Les conclusions, anul·lades

El ple del Tribunal Constitucional (TC) també va anul·lar les conclusions de la comissió del Procés Constituent, aprovades el 27 de juliol al Parlament per Junts pel Sí i la CUP. El TC considera que són inconstitucionals, ja que impliquen el reconeixement per la cambra catalana “d'atribucions inherents a la sobirania superiors a les que deriven de l'autonomia reconeguda per la Constitució”.

En la interlocutòria d'ahir, el tribunal resol el recurs del govern espanyol en contra de les conclusions ratificades a l'estiu i que va motivar que ja fossin suspeses cautelarment. El TC estima que el Parlament “ha eludit els pronunciaments“ i “ignora els advertiments” continguts en sentències i resolucions anteriors i “pretén donar continuïtat i suport al denominat procés constituent a Catalunya dirigit a la seva desconnexió de l'Estat espanyol”. El tribunal sosté que les conclusions de la comissió del Procés Constituent tenen “efectes jurídics propis”.