La independència més social

L'auditori de la Coma Cros de Salt va ser el marc del final de la campanya ‘Esquerres pel sí i sí'

Membres d'ICV-EUiA, ERC, la CUP, Ustec i el Procés Constituent van respondre a preguntes sobre com ha de ser la Catalunya independent

07/11/14 02:00 SALT - JORDI NADAL
Jàvega, Torrent, Díez, Companyon i Oca durant l'acte celebrat ahir a Salt de la campanya ‘Esquerres pel SíSí'Foto: GLÒRIA SÁNCHEZ/ICONNA.
Notícies de ...

Una setantena de persones van participar ahir en l'acte de cloenda de la campanya Esquerres pel sí i sí a Salt i Girona, a l'auditori de la Coma Cros, de Salt. En l'acte hi van participar cinc protagonistes principals. Van ser el diputat al Parlament David Companyon (ICV-EUiA), el també diputat i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), l'historiador i de legat d'Ustec Xavier Díez, la membre de Procés Constituent Núria Jàvega i l'exregidor de la CUP a Sabadell Xavi Oca. Els convidats van respondre a preguntes (dues cadascun) sobre com la independència de Catalunya pot aportar una millora social. Es va parlar d'educació, de sanitat, de justícia, d'economia, de participació, d'energia... temes, tots, fonamentals per a un model de país més just i equilibrat, segons van considerar els participants. Tot i les més o menys subtils diferències de model de societat entre els representants dels diversos grups polítics que van assistir a l'acte, en una cosa sí que van coincidir: la independència té sentit si serveix per fer un país millor i més just socialment. “No pot ser només un canvi de bandera [...] cal que sigui una revolució democràtica”, va dir Torrent. Companyon va dir que “la independència ha de ser igual a una hegemonia social”. “El país independent no s'ha de fer només amb el què, sinó també amb el com”, va defensar Jàvega, amb referència a la necessitat que hi participi tothom, i no només un petit grup de privilegiats. Díez va defensar que la Catalunya independent “ha de ser un estat feble amb una societat forta”, a fi que siguin els ciutadans els que ostentin el poder: “Els polítics són els nostres empleats”, va defensar. Oca va defensar que el futur estat català sigui fort per combatre els poders econòmics: “L'única manera que la banca compleixi amb la seva funció social és que no estigui en mans d'interessos privats, sinó en mans de la gent.” Dèiem, d'entrada, que va haver-hi cinc protagonistes principals en l'acte. Ells el van presidir, però, de protagonistes va haver-n'hi més: el públic, que, a l'hora que es tancava aquesta edició havia iniciat un torn de preguntes, respostes i exposició de nous punts de vista. Tot plegat per dir que independència sí, però no per continuar igual.

Darrera actualització ( Divendres, 7 de novembre del 2014 02:00 )