POLÍTICA
Brussel·les - 7 novembre 2015 2.00 h

Les firmes del 9-N arriben a Estrasburg

 Òmnium, ANC i AMI denuncien al Consell d'Europa “manca de voluntat democràtica”

ALBERT SEGURA

El milió i mig de signatures del 9-N ja són a Estrasburg. L'ANC, l'AMI i Òmnium van lliurar ahir al Consell d'Europa una còpia de l'acta notarial que certifica l'existència i l'autenticitat de les 1.385.628 firmes de la societat civil i de les 3.703 de càrrecs electes recollides durant el procés participatiu d'ara fa un any. I van denunciar a aquest club que agrupa 47 països europeus la “manca de voluntat democràtica de l'Estat” i van informar-lo dels pròxims passos que farà
el Parlament entregant també als seus representants un dossier explicatiu del procés sobiranista. “El cas català és present en l'agenda europea i mantenir informats els organismes internacionals és un deure”, va defensar el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que va viatjar a Alsàcia acompanyat del seu homòleg de l'AMI i alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Sànchez i Puigdemont van poder mantenir una “reunió informativa” amb una delegació de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (no s'ha de confondre, atenció, amb el Consell Europeu ni amb la UE: de fet, és la institució de la qual depèn el Tribunal Europeu dels Drets Humans). “Ens han rebut amb un tracte exquisit que ja ens agradaria trobar en institucions més properes”, va celebrar Puigdemont, referint-se a les espanyoles. Al Consell d'Europa “són conscients que s'està vivint un debat molt intens, són coneixedors de totes les peticions que s'han fet des del 9-N, de la demanda del dret a decidir, del mandat de les urnes del 27-S i del recorregut que s'iniciarà la setmana que ve”, es va felicitar també Sànchez. “Ha anat molt bé”, hi va afegir.

És el primer gest diplomàtic internacional que promouen les entitats sobiranistes, que també volen dur les signatures del 9-N a les Nacions Unides, l'OSCE, l'eurocambra i la Comissió Europea. Des d'Estrasburg, els presidents de l'ANC i l'AMI van aprofitar per demanar “responsabilitat” als 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP en el ple d'investidura de dilluns, tot recordant-los que els ciutadans demanen “unitat, fermesa, un govern i independència”, en paraules de Sànchez.

“No hi ha alternativa al president Mas, és el candidat i, per tant, els grups parlamentaris han de treballar sobre aquesta proposta”, va advertir Puigdemont.