POLÍTICA
Barcelona - 7 novembre 2015 2.00 h

Rufián i Vidal, candidats d'ERC al Congrés i al Senat

 El membre de Súmate s'entreveu com a cap de cartell dels republicans per al 20-D i farà tàndem amb Joan Tardà

 El jutge, suspès de les seves funcions, encapçalarà la llista a la cambra alta

REDACCIÓ

A falta de la confirmació definitiva, que sortirà de la reunió del consell nacional del partit que tindrà lloc avui, el membre del col·lectiu Súmate Gabriel Rufián serà qui encapçalarà la llista d'ERC al Congrés dels Diputats a Barcelona, amb l'actual portaveu del partit al Congres, Joan Tardà, ocupant el número dos de la llista. Aquesta decisió seguiria la tendència de les últimes eleccions, en què s'han situat independents al capdavant d'ERC, com és el cas d'Alfred Bosch en les generals de 2011 i de Josep Maria Terricabras en les europees el 2014.

A banda del valor que pugui tenir el primer lloc de la candidatura, la voluntat de la direcció dels republicans és fer visible una oferta que faci valer l'esperit de renovació de l'aposta per Rufián i el valor de l'experiència que pot aportar un veterà a Madrid com és Tardà. Així, fins i tot els cartells electorals podrien incorporar la imatge dels dos candidats que encapçalen una candidatura que també incorpora la fins ara senadora Ester Capella en el número tres de la llista.

El partit republicà també va anunciar ahir que el jutge Santiago Vidal encapçalarà la llista electoral del partit al Senat. Vidal, que ja va tancar de manera simbòlica la llista d'ERC per Barcelona a les eleccions municipals del mes de maig, va ser suspès temporalment de les seves funcions judicials per haver participat en la redacció d'un esborrany d'una futura constitució catalana. La suspensió, duta a terme el 26 de febrer, que aparta al jutge de la judicatura durant tres anys, va ser imposada pel Consell General del Poder Judicial, que va acusar Vidal de vulnerar el deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic, i li va retirar la distinció de magistrat.

Des de llavors, el jutge ha col·laborat amb els partits sobiranistes, com també amb la Conselleria de Justícia, per a la millora de l'eficiència de l'administració de justícia de la institució. D'aquesta manera, ERC repeteix la fórmula escollida a les eleccions generals del 2011, quan els republicans van presentar el doctor Moisès Broggi com a cap de cartell de la formació al Senat. Cal recordar, però, que el sistema electoral espanyol preveu la presentació de llistes obertes al Senat, de manera que l'electorat pot votar diversos candidats sense estipular cap ordre concret.

Després de descartar-se una coalició amb Convergència per a les eleccions espanyoles, ERC ratificarà demà durant el consell nacional del partit les llistes electorals per al 20 de desembre. Unes llistes que tenen el dimecres vinent, 11 de novembre, com a data límit per inscriure's a la Junta Electoral Central i que seran presentades formalment el 23 de novembre.