Una enquesta per reflexionar

La Vanguardia en català | 07/12/2014 - 00:00h


Si s'anticipessin al dia d'avui les eleccions autonòmiques catalanes en clau plebiscitària, les dues principals formacions, CiU i ERC, no assolirien la majoria absoluta, ni juntes en una llista única, ni separadament, segons una enquesta de Feedback per a La Vanguardia feta entre els dies 1 i 4 de desembre, en ple debat entre Artur Mas i Oriol Junqueras sobre la manera de presentar-se la candidatura sobiranista davant l'electorat. I encara més, segons el sondeig, CiU i ERC sumarien més escons si ho fessin separadament. El bloc independentista només assoliria la majoria absoluta, per sobre dels 68 escons, amb els vots de la CUP.

L'enquesta anuncia una transformació profunda de l'hemicicle català. D'una part, la pèrdua de deu escons de la coalició governant, CiU, respecte al 2012, pel desgast per la crisi, tot i que Artur Mas desfà al seu favor l'empat tècnic amb els republicans, probablement per la seva iniciativa el 9-N i la querella de la Fiscalia. La caiguda de suports, de tota manera, no la pateix ERC, que aconsegueix sis diputats més respecte als 21 de fa dos anys, per la qual cosa no repeteix el sorpasso de les últimes eleccions europees. La suma dels dos principals grups de l'actual Parlament perdria entre quatre i set escons segons es presentessin separadament o en una llista única.

El terratrèmol de l'escenari polític català es produiria amb la pujada de Ciutadans, Podem i la CUP. El sondeig apunta l'ascens vertiginós del grup d'Albert Rivera, que sumaria 19 escons (deu més que el 2012) i l'aparició fulgurant de Podem -encara sense líder a Catalunya-, que es convertiria en la quarta força política amb 14 escons, mentre que l'organització de Fernàndez i Arrufat gairebé triplicaria la seva representació, de tres a vuit escons. Contràriament, l'enquesta apunta cap a una desfeta electoral de PSC, PPC i ICV, que passarien a ser la cinquena, sisena i vuitena forces polítiques, respectivament, i que juntes totalitzarien unes pèrdues de 25 escons, deu dels quals corresponen al partit que lidera Sánchez Camacho.

Les claus d'aquest comportament electoral s'expliquen quan l'enquesta proposa un ventall de multirespostes. El 71% dels consultats assenyala la situació econòmica i la sortida de la crisi com la principal motivació del seu vot, mentre que un 47% diu que el seu objectiu és "castigar els partits amb casos de corrupció" i el 34% al·ludeix a la independència de Catalunya. Unes claus que es corresponen amb la primera part de l'enquesta, publicada ahir a La Vanguardia, segons la qual tres de cada quatre catalans són partidaris d'una reforma en profunditat de la Constitució, mentre que gairebé la meitat pensa que aquesta reforma resoldria el conflicte català i el 33% considera que no hi ha cap més sortida que la independència.

En definitiva, l'enquesta revela algunes certeses. El bloc independentista inclou una part important de l'electorat català, però no obté una majoria còmoda, ni està clar que una llista única millori resultats. El sector que es pot considerar més unionista tampoc no aconsegueix avançar posicions, mentre que els qui proposen una tercera via continuen en una situació relegada electoralment. És evident que la crisi institucional, política i econòmica castiga els grans partits, que pateixen una pèrdua enorme de credibilitat, mentre que l'ascens de nous grups dibuixa un futur molt obert alhora que complex.