La CUP tira endavant la seva llista de país amb l'esquerra alternativa

L'acte polític de presentació es fa dissabte i Procés Constituent hi és com a observador

Aposta per la independència i el trencament amb “el règim del 78”

08/01/15 02:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ
Teresa Forcades, dreta a l'esquerra, i David Fernàndez, assegut, en un acte a Barcelona la setmana passada Foto: EFE.

Feia temps que se'n parlava i finalment tirarà endavant. La CUP liderarà dissabte al casino de l'Aliança del Poblenou l'acte polític organitzat juntament amb entitats de l'esquerra alternativa per articular una candidatura per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Sota el lemaPer la ruptura, la proposta que en surti apostarà per la independència de Catalunya, però també amb el que anomenen “el règim del 78”. És a dir, la creació d'un marc polític que es basi en el trencament amb el marc polític i jurídic actual, la creació d'unes noves institucions en favor dels ciutadans i la defensa d'un nou model econòmic, social, territorial i energètic.

Les organitzacions que participaran en l'acte de dissabte són la CUP, Els Verds-Alternativa Verda, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, L'Aurora, Comunistes de Catalunya, Corrent Roig i Col·lectiu Drassanes. A banda, incorpora candidatures municipals com ara UM9, Compromís per Cerdanyola, Entesa per Sabadell, COP de Ripollet, Esquerra Alternativa per Barberà, Crida per Mollet, Construïm Alternatives L'Hospitalet i Alternativa d'Esquerres de Cornellà.

Una de les principals incògnites era saber si Procés Constituent, el moviment impulsat per la monja Teresa Forcades i el professor d'economia Arcadi Oliveres. Finalment, Procés Constituent hi serà, però hi participarà en qualitat d'observador. De fet, fa unes setmanes hi va haver una certa polèmica quan el diputat de la CUP David Fernàndez va anunciar que l'acord amb el moviment estava fet i Procés Constituent va haver d'aclarir que el que s'estava fent era treballar.

Qui també havia tingut converses en algun moment per articular aquesta candidatura eren ICV i Podem, però cap de les dues formacions hi seran finalment, tot i que aquesta era una de les demandes que es feien des de Procés Constituent.

Cap a la República catalana

Res de negociacions amb l'Estat espanyol. La candidatura rupturista aposta justament per això: per trencar directament amb el marc polític i jurídic actual a través d'una declaració unilateral d'independència (DUI), amb l'impuls de majories socials suficients. El camí seria que el Parlament que surti constituït de les eleccions es proclami assemblea constituent amb l'encàrrec de redactar la constitució catalana a partir d'un procés constituent popular que incorpori representants municipals i organismes de base. Quan estigui redactada, s'hauria d'aprovar en un referèndum.

També s'insisteix molt que les institucions siguin “radicalment” democràtiques, i no com ara, que serveixen per a la regeneració “de les institucions polítiques del règim liberal burgès”.

Darrera actualització ( Dijous, 8 de gener del 2015 02:00 )