Mas culpa ERC del desacord

El president es prepara per moure fitxa la setmana vinent i assegura que el procés continuarà encara que no hi hagi pacte

Junqueras avisa que no ha posat condicions als independents per anar a les llistes

08/01/15 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Mas assegura que està “atònit”
i “estupefacte” pel desacord

“El procés nacional no es pot aturar. Ara cal prendre decisions.” El president de la Generalitat, Artur Mas, aclarirà la setmana vinent si convoca eleccions anticipades hi hagi o no un acord amb ERC. Serà, segons fonts de l'executiu, en una compareixença específica posterior al balanç de l'any que oferirà dimarts, després de la primera reunió del govern d'aquest any. Mas vol fixar la seva posició abans del ple del Parlament que començarà el dia 21. Després d'un mes de converses amb Oriol Junqueras i cinc reunions fetes públiques, Mas va atribuir a la inflexibilitat dels republicans les dificultats per tancar un pacte per assolir la independència en l'últim tram del compte enrere perquè hi hagi marge material per convocar les plebiscitàries abans de les municipals.

Tot i que fonts de l'executiu remarcaven les dificultats vigents per arribar a una entesa, Junqueras es va mostrar convençut a Twitter de la proximitat per tancar una entesa perquè Mas convoqui les eleccions “que el país necessita i obtenir així una majoria inapel·lable”.

El president trencava el silenci un cop passat el parèntesi nadalenc i després que fonts de l'executiu van expressar dimarts el seu malestar per les filtracions dels republicans de la reunió que Mas i Junqueras van tenir dilluns amb les entitats sobiranistes. El govern censurava que des d'ERC s'assegurés que el també líder de CiU assumiria la proposta d'encapçalar una sola llista amb membres de la societat civil si ERC formava la seva tan sols amb membres del partit. Mas va negar ahir que aquesta sigui la seva proposta i la va atribuir exclusivament a les entitats sobiranistes que van participar a la reunió. Josep Maria Vila d'Abadal, president de l'Associació de Municipis per la Independència, va confirmar a l'ACN que ell va fer la proposta i que Carme Forcadell i Muriel Casals hi van donar suport. Mas i Junqueras, en canvi, van rebre la iniciativa “amb sorpresa”, en paraules de Vila d'Abadal. Les entitats van voler fer arribar als dos líders el perill que la dilatació per decidir el següent pas en el procés provoqui desànim entre la ciutadania. La permanent de l'ANC va tractar ahir la qüestió, però serà el secretariat el que prendrà la decisió definitiva dissabte a Banyoles.

Segons fonts del govern, el president es va comprometre a sospesar la proposta i a compartir-la amb CDC tenint en compte que, d'acord amb les mateixes fonts, implicaria la relegació de les sigles dels partit. Els republicans tampoc no admeten que la iniciativa per desencallar les eleccions anticipades coarti la seva llibertat a intentar confegir la millor candidatura. En una segona piulada, Junqueras va subratllar que “ERC no posa cap condició sobre els independents que vagin a les llistes ni els representants de la societat civil que s'hi vulguin sumar”.

En l'acte de formalització de l'adhesió de l'Ajuntament de Barcelona a la Xarxa de Tributs de Catalunya, Mas va revelar que al llarg de les últimes setmanes ha fet diverses propostes al líder d'ERC més enllà de la que va plantejar en la conferència del 25-N, la de la candidatura conjunta i el full de ruta de 18 mesos, i que s'afegeixen a la de les entitats sobiranistes, i va advertir als republicans de la necessitat que hi hagi “flexibilitat”. Encara més, el president de la Generalitat es va declarar “atònit i estupefacte” pels desacords i va censurar que hi hagi més “dificultats internes” per al consens després del 9-N que les que hi va haver abans del procés participatiu, que sí que va salvar els impediments “externs” del govern espanyol.

Mas va respondre a les “controvèrsies” que ha generat la incapacitat per arribar a un acord per a les eleccions plebiscitàries sobre el final del procés, i va asseverar que la voluntat i determinació del govern de tirar-lo endavant és “total”. No va aclarir, no obstant això, si està disposat a convocar les eleccions encara que no es confegeixi la llista conjunta que propugnava. Perquè els comicis siguin abans de les municipals, la data més tardana per fer-les és el 22 de març i, per tant, el 27 de gener s'hauria de publicar el decret de dissolució de la cambra.

Nosaltres hem mogut fitxa. Ho hem fet sense renunciar
a allò que és fonamental però [...] amb certa flexibilitat
Cap de les propostes que hi ha sobre
la taula ha estat acceptada
pels nostres interlocutors
Ara cal anar prenent decisions. Fa un mes que estem parlant. [...] El temps d'espera no es pot allargar
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Barcelona s'integra a la hisenda

L'Agència Tributària de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona van signar ahir un conveni marc per integrar el consistori a la xarxa Tributs de Catalunya, l'embrió de la hisenda pròpia. L'acord implica que dues oficines més s'integraran a la xarxa de la finestreta única, que passarà a tenir 92 seus en funcionament, i la instauració de serveis compartits de gestió, recaptació i atenció als ciutadans i les empreses. El conveni es desenvoluparà en diverses fases al llarg d'aquest any. Tot i que la Diputació de Barcelona forma part de l'entramat tributari, no tots els ajuntaments de la demarcació hi tenen cedida la recaptació dels impostos, i el de Barcelona era el de més pes que faltava per integrar-se a la xarxa. Mas va insistir que la hisenda pròpia és la principal estructura pendent i imprescindible per tirar endavant la construcció de l'estat català i va esgrimir el pas d'ahir com una prova de la voluntat del govern de tirar endavant el procés sobiranista.

Darrera actualització ( Dijous, 8 de gener del 2015 02:00 )