LA CLAU

Juancho Dumall

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

¿Qui té por de noves eleccions?

@JuanchoDumall


DILLUNS, 8 DE FEBRER DEL 2016

Les enquestes d'opinió són sempre un material valuós per a la gestió política. Però hi ha moments, com l'actual, en què condicionen absolutament les estratègies dels partits. ¿No van ser els sondejos desastrosos per a CDC els que al final van aconsellar la renúncia d'Artur Mas i l'entrada en escena de Carles Puigdemont i evitar així la repetició d'eleccions a Catalunya? El mateix passa ara al voltant dels pactes per a una investidura. La por a uns nous comicis per part de les formacions espanyoles que no surten ben parades en les enquestes les podria inclinar els pròxims dies a fer concessions que ara semblen impossibles.

El socialista Pedro Sánchez ja ha comprovat com ho té de difícil aconseguir un acord amb Ciutadans sense que l'hi tombi Podem, i també les exigències que el partit de Pablo Iglesias fa al PSOE per formar un Govern d'esquerres. Les possibilitats que Sánchez sigui investit president semblen avui molt escasses. Però el vertigen davant una nova convocatòria a les urnes, possiblement al juny, pot alterar les posicions actuals.

¿Quins partits estan més interessats que es repeteixin eleccions? Fins ara es deia que Podem i el PP. Els primers perquè, segons alguns sondejos, donarien l'anhelat sorpasso al PSOE en vots, encara que potser no en escons. Els segons, perquè representen la garantia de continuïtat enfront del perillós buit de poder. No obstant, tot és canviant. Algunes enquestes -la que ahir publicava el diari El País, per exemple- vaticinaven una recuperació dels socialistes i una caiguda en paral·lel del partit morat, potser perquè comenci a suportar la incòmoda càrrega d'aparèixer davant l'opinió pública com el grup que posa més difícil arribar a acords. ¿I el PP? L'escàndol de València li complica la repetició del resultat de desembre. Perill.

La catàstrofe

Els socialistes que temen passar a ser tercers -una catàstrofe- confien en el protagonisme que ha agafat Sánchez aquestes setmanes. ¿I Ciutadans? Van aparèixer com els perdedors després del 20-D. Avui podrien beneficiar-se, una altra vegada, de la corrupció i dels errors aliens
.