POLÍTICA
LONDRES - 8 febrer 2017 2.00 h

El Parlament escocès desafia Londres i vota no al ‘Brexit'

 La votació és simbòlica, però Sturgeon la considera la més important en la història de Holyrood

 Rebuig a dues esmenes laboristes per evitar la convocatòria d'una nova consulta independentista

DANIEL POSTICO - LONDRES

El Parlament escocès va votar ahir contra l'article 50 del Tractat de Lisboa i contra que el govern britànic iniciï el procés del Brexit, amb un resultat de 90 vots a 34 amb el suport del Partit Nacional Escocès (SNP), dels Verds, dels liberaldemòcrates i dels laboristes escocesos, que van desafiar el seu líder, Jeremy Corbyn. Només el Partit Conservador escocès hi va votar a favor. L'SNP té 63 dels 129 diputats a Holyrood.

Després que el Tribunal Suprem conclogués el mes passat que no hi havia cap necessitat que el Parlament de Holyrood donés el seu consentiment a Theresa May perquè iniciés el Brexit, la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va prometre que donaria veu als seus parlamentaris. Sturgeon també va assegurar que era “molt probable” la convocatòria d'un altre referèndum d'independència. El Parlament també va rebutjar ahir dues esmenes laboristes perquè no se celebrés una segona consulta independentista.

Tot i que la votació d'ahir va ser merament simbòlica, Sturgeon la va definir com la més significant del Parlament escocès des de la seva devolució el 1998. Dimecres passat, el Parlament de Londres va decidir per 498 vots a 114 donar poders a May perquè pogués invocar l'article 50 i iniciés el procés del Brexit, previst per a finals de març. Només l'SNP, que té 54 dels 59 diputats escocesos a Westminster, es va oposar a la llei i va mirar de bloquejar-la amb el suport dels liberaldemòcrates i d'una quarantena de rebels laboristes. La majoria de diputats van donar suport al Brexit per respectar la veu de la gent.

La moció ahir a Holyrood va ser presentada pel ministre del Brexit escocès, Michael Russell, que va indicar que el govern britànic no havia consultat de manera efectiva les administracions regionals per buscar una solució consensuada. També va criticar que May ha volgut garantir els drets dels ciutadans europeus que viuen al Regne Unit i que no ha donat respostes satisfactòries a qüestions referents a la sortida del mercat únic. Russell va encetar l'intens debat d'ahir a Edimburg recordant que el poble escocès havia votat de manera “clara i decisiva” en contra del Brexit en el referèndum del juny. Va dir que el vot d'ahir no era un vot simbòlic i que permetria als diputats escocesos “dir al Regne Unit, a Europa i al món que s'oposen al catastròfic Brexit”. Des de l'SNP hi ha la creença que l'ala més dretana del Partit Conservador és la que està arrossegant el país i Escòcia a fora de la UE. L'SNP també està molest perquè una de les raons esgrimides pels unionistes en la consulta d'independència del setembre del 2014 va ser que, si s'independitzava, Escòcia quedaria fora de la UE. I un any i nou mesos després, van decidir sortir-ne. “El govern britànic no ha ofert ni un simple compromís. De fet, no ha ofert res, ni una reacció formal a les nostres propostes, ni un rebuig”, va lamentar Russell.

John Lamont, diputat del Partit Conservador escocès –que va votar en bloc a favor–, va dir que l'SNP “està intentant manufacturar la queixa per res” i que ha d'acceptar la decisió del Suprem. I hi va afegir: “Així és com funciona la devolució de poders, i ja és hora que l'SNP accepti aquest principi i abandoni la política de la queixa.” Els laboristes van votar en contra de l'article 50, però van presentar dues esmenes per assegurar-se que el govern de Sturgeon no convocaria una altra consulta independentista, esmenes que van ser rebutjades. “L'única cosa pitjor al Brexit per a l'economia escocesa seria la independència”, va afirmar la líder laborista escocesa, Kezia Dugdale.

LA XIFRA

90
vots
a 34 va ser el resultat de la votació (en què només els ‘tories' hi van votar en contra).