POLITICA
BARCELONA - 8 març 2016 2.00 h

Puigdemont fa un driblatge jurídic per blindar Romeva

 El president ratifica per decret les competències en exteriors suspeses pel TC acollint-se a les potestats que estableix l'Estatut

 Precisa que el canvi de nom del departament és “transitori”

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

Driblatge jurídic del govern de la Generalitat a l'estil del procés participatiu del 9-N per intentar blindar les competències en exteriors. Carles Puigdemont persevera en el complicat exercici de tirar endavant el procés vorejant les fronteres del marc constitucional sense sobrepassar-les, almenys fins ara. Amb aquest esperit va ratificar formalment les funcions del departament de Raül Romeva escudant-se en les competències que l'Estatut atorga a la Generalitat. El president de la Generalitat va rubricar undecret, publicat ahir al DOGC , per intentar esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional sobre la coordinació de l'acció exterior, d'una banda, i les relacions exteriors i l'actuació de la Generalitat davant de les institucions de la Unió Europea, de l'altra. Aquestes són les dues àrees competencials que l'alt tribunal va deixar congelades amb l'admissió a tràmit del conflicte de competències presentat pel govern espanyol sobre el decret de creació dels departaments de la Generalitat i el d'estructuració de la conselleria de Romeva.

L'executiu prova de mantenir intacta, d'aquesta manera, l'operativitat en política exterior mentre es mantingui latent l'estira-i-arronsa amb l'Estat. En concret, Puigdemont fa ús de les potestats que li atorga la llei de la presidència de la Generalitat i del govern per “determinar el nombre, la denominació i l'àmbit de competències” sobre els departaments per ratificar les relacions de la Generalitat amb la UE i l'acció exterior d'acord amb els capítols segon i tercer del títol V de l'Estatut de Catalunya.

En el decret amb què Puigdemont desafia la suspensió del TC, a més, s'estableix que el canvi de nom del departament de Romeva, que des d'ahir passa oficialment a dir-se d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, és “transitori”. Fonts de l'executiu van avançar a aquest diari que la conselleria recuperarà el seu nom primigeni si, després dels cinc mesos preceptius, l'alt tribunal decideix aixecar la suspensió temporal sobre els decrets en discòrdia o bé si, quan dicta sentència, el TC es decanta per avalar les competències de la Generalitat.

De fet, com que La Moncloa no va ficar la banya en el nomenament formal dels consellers, Romeva manté el nomenclàtor original en el seu càrrec, i continua exercint com a conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, encara que el nou títol del departament tingui l'ordre dels conceptes capgirats. Aquesta peculiaritat permet que, com va assegurar Puigdemont, Romeva no hagi de corregir amb Típex les seves targetes de visita. Formalment, l'argúcia jurídica del decret amb què el govern intenta blindar Exteriors es basa en afegir una disposició transitòria al decret de 2/2016, de creació, denominació i determinació dels àmbits de competència dels departaments. La qüestió es votarà aviat al ple del Parlament. El PP hi va presentar una moció per forçar tots els grups a pronunciar-se sobre l'acatament de la suspensió del TC i, per tant, del compliment de la legalitat espanyola.

LA DATA

7.3.2016
Des d'ahir
i mentre es mantingui la suspensió del TC, és vigent la nova denominació del departament de Romeva.