POLÍTICA
BARCELONA - 8 març 2017 2.00 h

“Voluntat granítica”

 ges

 El govern delega en Junqueras els contactes per esquivar el dictamen del Consell de Garanties i referma que el referèndum és “irrenunciable”

 La CUP l'insta a trobar altres suports si vol tocar la disposició i Sí que es Pot s'hi posa bé

Ò. PALAU / E. ANSOLA - BARCELONA

Ni dilacions ni molt menys canvis de rumb. El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que veu inconstitucional la disposició addicional 31a del projecte de llei del pressupost, que insta el govern a destinar “els recursos necessaris per fer front al procés referendari”, no canviarà la “voluntat granítica” de l'executiu de celebrar el referèndum, tot i la nova tempesta que sembla haver desencadenat amb la CUP pel que fa a com cal entomar sobre el paper la resolució, que no és vinculant. Tal com havia fet Junts pel Sí la vigília, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va evitar ahir contradir els cupaires, que no volen que es toqui res, però va delegar en el vicepresident, Oriol Junqueras, com a màxim responsable del pressupost, que lideri els contactes que s'han de celebrar a partir d'avui entre govern i grups sobiranistes per donar una resposta conjunta i consensuada al dictamen, sense aclarir quina és la seva posició d'entrada. El compromís pel referèndum és “clar, nítid i irrenunciable”, es limitava a repetir a la premsa després del Consell Executiu.

La consellera, això sí, recordava que “no depèn” de la disposició 31a que el referèndum es faci o no, i advocava perquè no es posin en “perill” els instruments que l'han de permetre, en al·lusió al suport de la CUP al mateix pressupost. A més, recordava que la resolució s'ha d'analitzar “en la seva totalitat”, i que ja avala tant les partides pressupostàries destinades com la possibilitat d'un referèndum “en un marc legal diferent”. Munté, que admetia que també estan en espera del dictamen sobre la llei d'acompanyament encara per posar data a l'aprovació final del pressupost, evitava secundar algunes crítiques que han arribat des del seu partit, el PDeCAT, a la suposada inacció del mateix Junqueras en la preparació del referèndum, i va recordar que aquest és un projecte “en què treballa el conjunt del govern”, i que el compromís “és ferm”. Mentrestant, la CUP va refermar ahir la negativa a modificar la disposició addicional 31a i va tornar a posar sobre la taula que qualsevol canvi d'aquesta envergadura podria comportar el seu rebuig al pressupost. Per l'esquerra anticapitalista, el compromís de JxSí amb el referèndum va quedar segellat, precisament, amb la introducció d'aquesta clàusula i, per tant, considera que sense aquesta realment  perilla el referèndum. A més a més, la CUP recorda que el CGE basa el dictamen en  les sentències del TC i, en particular, en la que va retallar l'Estatut del 2010 per la qual interpretava que organitzar referèndums és una competència estatal. “Ja que el Consell de Garanties és un òrgan que vetlla pel compliment d'un Estatut no votat pel poble català, considerem que tenim la legitimitat per no acatar-lo, ni tampoc acatem les prohibicions injustes que es desprenen de les sentències del TC”, exposava el diputat Albert Botran. De fet, la CUP fins i tot va animar el govern i el grup de JxSí a buscar nous aliats si es proposa realment esmenar la llei pressupostària i introduir els canvis que suggereix el CGE.  

 Minuts després, de fet, el portaveu  de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, proposava un nou redactat per a la disposició addicional  amb l'objectiu que la reserva de diners se cenyeixi al referèndum que proposa el seu partit i que va ser aprovat també pel Parlament. És a dir, un  referèndum amb garanties jurídiques i polítiques i amb reconeixement internacional.

Munté, en aquest sentit, no es va tancar a ampliar els contactes a Catalunya Sí que es Pot, tot i que va recordar que el seu soci preferent és la CUP. En la mateixa línia, també es va obrir a parlar de la proposta cupaire de fer una llei pròpia per al referèndum, separada de la de transitorietat, justament per mirar de guanyar-se el suport de Sí que es Pot.

El Consell de Garanties és un òrgan que vetlla per complir un Estatut no votat pel poble català
Albert Botran
DIPUTAT DE LA CUP
El compromís pel referèndum no ha de tenir cap dilació; que es pugui fer no depèn de la disposició 31a
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
Puigdemont obeirà la CUP per desobeir la democràcia o desobeirà la CUP per obeir la democràcia?
Fernando de Páramo
PORTAVEU ADJUNT DE C'S
Si s'entossudeixen a mantenir la disposició, el PSC es plantarà a la porta del TC per demanar que l'anul·li
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Divendres, data límit per a l'acord

El Parlament obre avui un període de tres dies perquè els grups presentin esmenes en relació amb les partides sobre les quals s'ha pronunciat el Consell de Garanties, amb la qual cosa divendres és la data límit per presentar un suposat text alternatiu o una petició de supressió a la disposició addicional 31. Ahir, només Catalunya Sí que es Pot va anunciar la seva, mentre que el PP ja va avançar a Europa Press que no en presentarà cap més, i defensarà una esmena viva en el ple per suprimir la disposició. Des de Madrid, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir que, si no es treu la clàusula, la portaran al TC perquè l'anul·li. C's va reptar el president Puigdemont i li va recordar que “si obeeix la CUP, desobeeix la democràcia”.


POLÍTICA
BARCELONA / MADRID - 8 març 2017 2.00 h

El Parlament inicia el tràmit per a la desconnexió exprés

 La mesa dona via lliure a la reforma del reglament que ha de permetre l'aprovació per lectura única de lleis proposades pels grups

 Santamaría acusa els independentistes de viure en una “realitat paral·lela”

E.ANSOLA / M. OLIVA - BARCELONA / MADRID

La mesa del Parlament va decidir ahir tirar endavant, gràcies a la majoria que té Junts pel Sí en aquest òrgan de direcció, la reforma del reglament de la cambra catalana perquè l'aprovació de lleis per lectura única, un tràmit exprés, també es pugui portar a terme quan la proposta legislativa arriba al ple a través dels grups parlamentaris. Actualment aquesta mesura queda reservada als decrets del govern o els textos que arriben signats per tots els grups parlamentaris. Ara, però, la intenció de Junts pel Sí és disposar de totes les fórmules possibles que permetin l'aprovació ràpida de la llei de transitorietat jurídica i alhora evitar o retardar al màxim la impugnació del Tribunal Constitucional. A més a més, la llei de transitorietat jurídica, d'acord amb l'opció de Junts pel Sí, podria portar incorporats els articles que regulin la celebració del referèndum, per la qual cosa encara fa més necessària l'aprovació exprés de la llei. La CUP, en canvi, és més partidària que la regulació del referèndum es faci a través d'una llei pròpia. I, pel que fa a la llei de transitorietat jurídica, no consideren prioritària la reforma del reglament, ja que l'esquerra anticapitalista s'ha mostrat més partidària d'actuar amb determinació i practicant la desobediència respecte de sentències “injustes” del Tribunal Constitucional. Tot i la nova polèmica encetada ara a partir de la creació d'aquest nou tramit exprés, el cert és que, a hores d'ara, Junts pel Sí i la CUP encara no han acordat la via que se seguirà per portar a aprovació la llei més important de la legislatura, segons va informar la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ahir des de la sala de premsa de la cambra catalana.

La tramitació de la reforma del reglament, però, ha intensificat les discrepàncies amb l'oposició, que ahir va criticar i denunciar les formes amb què Junts pel Sí ha passat el corró de la seva majoria a la mesa per reformar un reglament que, a parer d'ells, l'única cosa que persegueix és “limitar” el debat parlamentari que ara precedeix a l'aprovació d'una llei. El PSC també va advertir que no té previst participar en la ponència de reforma del reglament, que considera innecessària.

La polèmica també va arribar al govern. La portaveu, Neus Munté, no va voler “entrar en el joc” de les crítiques i va lamentar que es presenti la proposta com a “subversiva” o “malèvola” quan al cap i a la fi es reclama el mateix que ja preveuen els reglaments del Congrés i de la majoria de cambres autonòmiques. A partir d'aquí, Munté va recordar que la reforma “fa temps que està sobre la taula”.

Mentrestant, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, interpretava la reforma com una mostra de la fugida endavant dels independentistes, dels quals assegurava que viuen en una “realitat paral·lela” després que, segons ella, dia a dia vagin perden suport social i no hagin trobat aliances internacionals. El govern espanyol delegarà en els partits catalans contraris a la reforma la presentació d'un recurs d'empara al TC, tal com es va fer en una ocasió anterior quan el PP, el PSC i Ciutadans van discrepar d'una decisió de la presidenta del Parlament.

LES FRASES

Com menys suports tenen, més desitgen accelerar un procés furtant el debat al Parlament
Soraya S. de Santamaría
VIC. DE L'EXECUTIU ESPANYOL

LES FRASES

Com menys suports tenen, més desitgen accelerar un procés furtant el debat al Parlament
Soraya S. de Santamaría
VIC. DE L'EXECUTIU ESPANYOL
És una proposta adequada que ja s'aplica en altres cambres i al Congrés
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
Diuen que això va de democràcia i ara es demostra que és el que menys els interessa
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN DE L'ESTAT
No és una prioritat, però estem disposats a escoltar les forces que defensen aquesta reforma
Anna Gabriel
PORTAVEU DE LA CUP
Diuen que això va de democràcia i ara es demostra que és el que menys els interessa
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN DE L'ESTAT
No és una prioritat, però estem disposats a escoltar les forces que defensen aquesta reforma
Anna Gabriel
PORTAVEU DE LA CUP