POLÍTICA
BARCELONA - 8 març 2018 2.00 h

JxCat i ERC dilaten l’acord i impacienten la CUP

 Els anticapitalistes no havien rebut al vespre el document segellat pels dos futurs socis de govern

 Els de Puigdemont i Junqueras intenten apujar el llistó institucional del procés constituent

O.A.-E - BARCELONA

El ple de la investidura és manté per a dilluns, però el rellotge corre sense que JxCat, ERC i la CUP hagin tancat un pacte definitiu perquè Jordi Sànchez esdevingui president de la Generalitat, amb la incògnita afegida i crucial de si la decisió que prengui el jutge Pablo Llarena garantirà o no que l’expresident de l’ANC pugui exercir els seus drets polítics. Les negociacions entre JxCat i ERC es van allargar ahir durant tot el dia, amb la distorsió afegida del pronunciament del Tribunal Constitucional de rebuig a l’excarceració de Sànchez, i del pas del Tribunal Suprem perquè les parts es pronunciïn sobre la qüestió fins dilluns. Al vespre, la CUP no havia rebut encara el document de l’acord segellat pels dos partits, i els capitalistes s’impacientaven.

A partir d’aquest text, els cupaires han de decidir si hi ha novetats substancials perquè els òrgans de decisió de la formació es replantegin les quatre abstencions que va aprovar el consell polític dissabte passat. Ara bé, alerten que JxCat i ERC han de respectar els seus processos de decisió interns, i ahir s’impacientaven davant del fet que els de Carles Puigdemont i els republicans, lluny d’apressar-se, dilatessin l’enviament del document. Mentrestant, a les files de JxCat guanyava força la idea que la investidura de Sànchez obre un nou torcebraç amb l’Estat que els cupaires haurien d’avalar, de la mateixa manera que el 30 de gener estaven disposats a votar a favor de la investidura a distància de Carles Puigdemont fins que el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar la convocatòria del ple.

El moll de la negociació continua ara en el procés constituent. Amb el govern repartit entre JxCat i ERC, i l’establiment d’una doble estructura governamental autonòmica i a Brussel·les coordinades però sense vincles jurídics, el replantejament del procés constituent havia de permetre als dos futurs socis de govern acostar-se als anticapitalistes. Segons fonts coneixedores de les converses, JxCat i ERC negociaven vies per vincular el procés constituent (que estaria fonamentat en un procés participatiu ciutadà) amb el Parlament, a través de l’obertura de comissions d’estudi que recollirien els debats ciutadans. L’encaix, però, no és fàcil. En l’anterior mandat, la comissió d’estudi del procés constituent ja va quedar embarrancada davant del Tribunal Constitucional. Els anticapitalistes, que insisteixen en la unilateralitat com a via de confrontació davant de les institucions espanyoles, han reclamat una vinculació clara amb les institucions i un multireferèndum. “La CUP-CC segueix esperant una nova proposta de JxCat i ERC sobre el programa polític de la legislatura. Abans del qui, volem parlar del què i del com. Volem obeir el mandat de l’1-O, fer procés constituent i polítiques de justícia social. Si hem de parlar d’autonomia, no cal”, va escriure a Twitter el cupaire Carles Riera.

L’ONU pren nota de la violència de l’1-O

L’alt comissionat de Drets Humans de l’ONU, Zeid Ra’ad al-Hussein, va expressar ahir el seu “consternació” per la violència policial contra els ciutadans que van anar a votar l’1-O. En l’informe anual d’activitats d’aquest òrgan, va denunciar un “ús excessiu de la força per part de la policia” i va qüestionar que l’Estat la defensés com a “legal, legítima i necessària”. A més, també recorda a l’Estat espanyol que la presó preventiva hauria de ser “una mesura d’últim recurs”, en una referència velada als presos polítics catalans.