El Parlament posa les bases de la futura Seguretat Social catalana

CiU, ERC i la CUP insten el govern a presentar un esborrany de la llei que ha de regir l'ens abans de l'1 d'agost

És una de les estructures d'estat essencials

08/05/15 00:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Jordi Turull (CiU) i Oriol Junqueras (ERC) en un ple al Parlament Foto: ARXIU / ANDREU PUIG.

La Seguretat Social catalana, una de les estructures d'estat bàsiques per al nou estat, va començant a prendre forma. El Parlament va instar ahir el govern a tenir llesta abans de l'1 d'agost la llei que ha de regir aquesta entitat. CiU, ERC i la CUP van votar a favor d'una moció presentada pels republicans, ICV-EUiA es va abstenir i el PSC, PP i Ciutadans hi van votar en contra.

“La nostra Seguretat Social serà financerament més sòlida, organitzativament més eficient i socialment més justa”, va assegurar el diputat d'ERC, Oriol Amorós, que va defensar el text que es va aprovar a la cambra. El document, a part de posar el termini de l'1 d'agost, subratlla que abans del 15 de juliol també s'ha de tenir preparat un pla director, que ha de construir les bases de la Seguretat Social, que a Catalunya serà l'agència de protecció social. La intenció és que l'organisme integri totes les noves prestacions econòmiques socials, com ara les pensions, i també les que ara gestiona la Generalitat a través dels departaments d'Empresa i Ocupació, Benestar i Família, Salut i Justícia.

Un dels àmbits més sensibles d'aquesta agència seran les pensions de jubilació. El govern espanyol i el PP sempre han intentat posar la por al cos als ciutadans assegurant que una Catalunya independent no podria assumir aquest servei, però les dades demostren tot el contrari. Des del 1995 fins al 2011 s'ha calculat el saldo de Catalunya i l'Estat amb la Seguretat Social. Es tracta d'una operació senzilla: si el que aporten els ciutadans en cotitzacions és superior al que es gasta en prestacions, la balança és positiva i, a l'inrevés, negativa.

En aquests anys, Catalunya suma 24.126 milions d'euros de més, mentre que l'Estat acumula un dèficit de 82.704 milions. Per persona això suposa 3.200 euros positius a Catalunya i 1.735 negatius a Espanya. El país ha aportat més del que ha rebut, una situació semblant a la del dèficit fiscal.

Darrera actualització ( Divendres, 8 de maig del 2015 00:00 )