OPINIÓ
SENADOR D'ERC PER GIRONA - 8 maig 2017 2.00 h

OPINIÓ

Determinació i resiliència

JORDI MARTÍ - SENADOR D'ERC PER GIRONA

Contextualització. Rebobinem. La STC del 2010 va substituir il·legítimament les urnes i va desvirtuar un nou Estatut d'Autonomia de Catalunya que significava més autogovern en un Estat enganyosament federal. Aleshores, va començar una partida per guanyar la dignitat com a poble. Escac a Catalunya.

Present. Principi democràtic. Majoria independentista de 72 diputats al Parlament de Catalunya. Conclusió. Tenim un mandat democràtic i una causa justa. Referèndum o referèndum.

Fortaleses. La perseverança. Un 71,9% dels catalans i un 33,9% dels espanyols estan a favor que se celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya segons una enquesta del Gesop del febrer per a El Periódico. Així mateix, d'acord amb el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 31 de març del 2017, un 50,3% dels enquestats són partidaris que el referèndum es convoqui tot i que l'Estat espanyol no ho vulgui i la participació en un referèndum unilateral seria d'un 73,4%. D'aquests, un 43,3% votarien sí, un 22% votarien no i un 20,7% s'abstindrien. Recentment, una enquesta de GAD3 publicada el diumenge 17 d'abril a La Vanguardia indicava que el suport a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya per decidir sobre la independència era del 75%, i si finalment es convoqués un referèndum legal, un 41,9% (-0,4% respecte al gener del 2017) votarien sí i un 39,7% votarien no (-2,2%).

Alertes. Sobiranies compartides. Postveritat. Estratègia fal·laç. Relat i dialèctica falsejades. És una obvietat. Vivim en un món interdependent i global. Sobirania individual. Per descomptat. Construir un nou país millor per a tothom només té sentit de baix a dalt. El nostre objectiu és la independència per millorar el benestar de les persones. Exemple. Sobirania energètica. És clar! Tal com diu l'economista i sociòleg Jeremy Rifkin, “produir la teva energia és, literalment, donar el poder al poble”. Resum. Sobirania plena és sobirania real. Sobiranies compartides = Manteniment de l'statu quo.

Determinació. Jugada clau de la partida. Convocatòria del referèndum. Llei de transitorietat jurídica per fases. Data i pregunta clares. Sobirania de facto. Xoc de legitimitats. En qualsevol escenari, guanyem. Celebració del referèndum i participació massiva. Guanyem. Celebració del referèndum i vot majoritari de la ciutadania a favor de la independència. Guanyem.

Resiliència. Amenaça de suspensió de l'autonomia i d'estat de setge. Repressió. Fi de l'estat de les autonomies. Involució. Unitat d'acció i acció conjunta de la societat civil. A les institucions i al carrer. La unitat ens dona la força. La solidaritat ens cohesiona. Mobilitzacions i capacitat de resistència sense precedents. Atenció al paper de l'assemblea d'electes i del món local. Declaració d'independència. Procés constituent. Eleccions constituents i Constitució catalana. Proclamació de la independència. República catalana.

Escac i mat. Fi de la partida.